BARD U PROZI

Poznati svjetski pisci napisat će svoje verzije Shakespearea

29.05.2014 u 10:08

Bionic
Reading

U godini u kojoj svijet obilježava 450. godišnjicu rođenja najvećeg dramatičara svih vremena Williama Shakespearea, nakladnička grupacija Random House pokrenula je projekt "Hogarth Shakespeare" u sklopu kojega istaknuti suvremeni književnici "prepričavaju" Shakespeareove drame, prilagođavajući ih ukusu modernog čitateljstva.

Kako se ističe na mrežnim stranicama nakladnika Vintage Books, člana grupacije Random House, "osvježene" će verzije ostati vjerne duhu originala, a među prvima se projektu priključila Pulitzerom ovjenčana američka spisateljica Anne Tyler, koja će napisati novu verziju komedije "Ukroćena goropadnica", originalno napisane između 1590. i 1592.

Dobitnica nagrada BAFTA, Costa i drugih, Britanka Jeanette Winterson zadužena je za modernu verziju "Zimske priče" iz 1623.

Britanski pisac i novinar Howard Jacobson, dobitnik nagrade Man Booker, dobio je u zadatak napisati novu priču po predlošku najkontroverznije Shakespeareove drame "Mletački trgovac", koju je Shakespeare napisao između 1596.i 1598.

Kanadska novelistkinja i pjesnikinja Margaret Atwood, također laureatkinja nagrade Man Booker, odabrala je "Oluju" (1610.–11.), "dramu čarobne magije i iluzije" za koju se vjeruje da je jedna od Shakespeareovih posljednjih, a norveški pisac krimića Jo Nesbo "Macbetha" (1599.-1606.), "jednu od najmračnijih i najmoćnijih Shakespeareovih tragedija".

Za "Othella" (1565.) je zadužena Amerikanka Tracy Chevalier, najpoznatija po romanu "Djevojka s bisernom naušnicom", a najnovije ime na popisu je Gillian Flynn, autorica bestselera "Nestala", kojoj je zadatak dati novo ruho Shakespeareovoj najpoznatijoj i najizvođenijoj tragediji "Hamlet", napisanoj između 1600. i 1602.

Program Hogarth Shakespeare bit će lansiran 2016., u godini obilježavanja 400. obljetnice bardove smrti. Romane će simultano u svim zemljama engleskog govornog područja u tiskanom, digitalnom i audio obliku objaviti nakladnička kuća Hogarth UK u partnerstvu s izdavačima Hogarth US, Knopf Canada, njemačkim Knaus Verlagom, španjolskim Mondadorijem, te Random Houseom u Australiji, Novom Zelandu, Južnoafričkoj Republici i Indiji.

Iz Random Housea ističu da time program nije zaokružen, te da su pregovori s novim potencijalnim autorima u tijeku.