SPROVOD NA ŠOLTI

Posljednji oproštaj od Vesne Parun

  • Autor: tportal.hr/ Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2010 18:52
  • Objavljeno 30.10.2010 u 18:52
Sprovod Vesne Parun

Sprovod Vesne Parun

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Ivana Ivanović

Pjesnikinja je danas u poslijepodnevnim satima sahranjena na groblju u Grohotama na otoku Šolti, što je bila njezina posljednja želja jer je na Šolti obiteljska grobnica njezine majke

Uz stihove Vesne Parun i klapsku pjesmu, od velike pjesnikinje se oprostio njezin prijatelj i pjesnik Branko Pejnović

Prije pokopa na mjesnom groblju, u prepunom Domu kulture u Grohotama organiziran je posljednji ispraćaj.

Ivana Ivanović

Ivana Ivanović

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Ivana Ivanović

Posljednji oproštaj od pjesnikinje

'Vesna Parun je odgovor onima koji sumnjaju da pored nas može živjeti genij, sasvim skroman i samozatajan, noseći breme vremena bez prosvjeda', kazao je izaslanik ministra kulture Bože Biškupića, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Književnik Jakša Fiamengo, koji je na oproštaju govorio u ime Društva hrvatskih književnika (DHK), rekao je da je Vesna Parun pokazala da su 'sve podjele na tzv. mušku i žensku poeziju deplasirane'.

'Tvoj duh zadržavamo u sebi, za nas i za našu mladež, za vrijeme koje nije izgubilo smisao', rekao je Fiamengo i dodao: 'Možda te ponekad nismo razumijeli - oprosti.'

Šoltanski gradonačelnik Nikola Cecić je istaknuo da su život Vesne Parun obilježila tri otoka: Prvić, Vis i Šolta. 'Šolta je bila otok koji je nosila u sebi. Sve odlike iskonskog, nepatvorenog, skrušenog i veličanstvenog u svojim zapisima pripisvala je Šolti', kazao je Cecić.

Od Vesne Parun su se u ime njenih gradova - zavičaja, u kojima je provela dio djetinjstva, oprostili gradonačelnik Šibenika Ante Županović i dogradonačelnica Splita Anđelka Visković.

Vesna Parun je umrla 25. listopada u Stubičkim Toplicama. Posljednji ispraćaj joj je prije dva dana upriličen i u Zagrebu, u kojem je provela najveći dio svojeg života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi