'PREMIJERA' U MUO-U

Pogledajte radove Dubravke Rakoci

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2011 15:46
  • Objavljeno 24.11.2011 u 14:00
Dubravka Rakoci

Dubravka Rakoci

Izvor: Promo fotografije / Autor: MUO

Izložba pod nazivom 'Dubravka Rakoci-Premijera' u sklopu projekta Suvremeni umjetnici u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt otvara se večeras u tom muzeju
MUO

MUO

Izvor: Promo fotografije / Autor: MUO

Autorica teksta u katalogu izložbe, kustosica MUO-a Jasmina Fučkan uz ostalo je istaknula da je opus zagrebačke umjetnice Dubravke Rakoci formiran tijekom njezine tridesetogodišnje prisutnosti na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni te obilježen kontinuitetom sabrane, sažete i dosljedne likovne misli.

Njezina ironijska racionalnost nalazi uporište u intuitivnosti djelovanja i ne potire, već naprotiv zagovara, primarni slikarski afinitet ove umjetnice za boju i formu te posljedično svjetlost. Bilo da je riječ o primjeni tehnike akrilika na platnu ili svjetlosnim instalacijama, napominje Fučkan, rad Dubravke Rakoci uvijek je varijacija iste kontrolirane umjetničke geste na trajnu temu aktualiziranja obojene svjetlosti u prostoru, u smislu markacije susreta forme i podloge.

Krug u interpretaciji ove umjetnice sažeta je forma gustoće postojanja; njegovo je ishodište u tvarnoj prirodi boje, čija fleksibilna pojavnost varira od točke – u smislu koncentrirane jezgre kao potencijalne mogućnosti oblikovanja do mrlje – forme u protežnosti širenja, forme kretanja, ističe autorica predgovora.

U Muzeju za umjetnost i obrt Dubravka Rakoci nalazi mogućnost interakcije s okolinom na neočekivanim mjestima, mjestima koja uobičajeno izmiču gledanju i viđenju, mjestima koja se podrazumijevaju kao granice percepcije – podovi i stropovi.

Od atrija Muzeja kroz tri kata Stalnog postava autorica zacrtava putanju kretanja prostora i kretanja prostorom, slijedeći bridove njegove arhitektonske zadanosti i humanizirane krivulje kretanja posjetitelja.

Naizgled, u svijet objekata primijenjenih umjetnosti i umjetničkih formi stalnog postava MUO Rakoci uvodi predmete čija metalna konstrukcija kombinira tri različita materijala – bakar, mjed i aluminij.

Unutar stalnog postava muzeja, intervencija Dubravke Rakoci pozicionira se prvenstveno u vidu umetnute autorske sekvence i zapravo je očekivana nadogradnja njezine trajne umjetničke opsesije, napominje Fučkan.

Izložba ostaje otvorena do ožujka 2012.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi