SAMO U NOĆI MUZEJA

Pogledajte kako nastaje izložba o '45. u Hrvatskom povijesnom muzeju

28.01.2016 u 15:33

  • +23

Izložba '45 u Hrvatskom povijesnom muzeju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski povijesni muzej

Bionic
Reading

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu pripremio je za ovogodišnje izdanje Noći muzeja program ususret izložbi "'45", koja se otvara 29. veljače

Riječ je o premijernom uvidu u izložbu, u prostoru u kojemu ona nastaje, a koja je već pobudila veliko zanimanje medija i šire javnosti, ističe se u najavi Hrvatskog povijesnog muzeja.

Posjetiteljima će se predočiti pregled ključnih događanja i procesa iz 1945., koja u svojoj prvoj polovici godine obuhvaća razdoblje Nezavisne države Hrvatske, a u drugoj Demokratske federativne Jugoslavije i Federativne narodne republike Jugoslavije.

Predstavit će se teme iz vojno-političke povijesti, promjena društveno-političkog i ekonomskog sustava, represijama u ratu i poraću te područje kulture, likovnost, kazalište, glazba, znanost, film.

Budući da su navedeni procesi prožeti osobnim pričama, prigodom Noći muzeja posjetitelji će imati priliku poslušati osobna svjedočanstva petero osoba koje su obilježile i koje je obilježila ta godina, najavljeno je iz Hrvatskog povijesnog muzeja.

O tim će vremenima govoriti Lucija Borjan, Zdenka Sertić, Većeslav Holjevac, Zvonimir Majer i Vladimir Nazor, kroz metodu oživljene povijesti, dodaje se.

Premijerno će se prikazati i dijelovi video zapisa 'Fragmenti vremena' koje je Hrvatski povijesni muzej napravio za izložbu "'45.", a koji donose sjećanja živućih svjedoka vremena, njihovih potomaka te stavove mlađe generacije, odnosno onih koji s ratom nisu bili izravno povezani. 

U izložbenom prostoru će se čitati i tekstovi nekoliko značajnih književnika, publicista i umjetnika koji su 1945. godine, ili kasnije ostavili pisana svjedočanstva o tom razdoblju. Tekstove će čitati Tajna Peršić i Natko Jurdana.

Čitat će se među ostalim tekstovi "Preživjeti u Zagrebu: Dnevnik 1943-1945." Josipa Horvata, "Zagreb 1945" Tille Durieux, "Knjiga zapisa" Josipa Vanište, pisma iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja Nastje Rojc, te djela Radovana Ivšića koja je izvodila Družina mladih 1945., korsku recitaciju "Sunčani grad", dramu "Vodnik pobjednik“ i pjesme iz zbirke "Tanke".