KOCKE VEDRINE

Pogledajte kako će izgledati spomenik poginulima u Bljesku

26.01.2017 u 09:50

  • +24

Pobjednički rad Natječaja za spomen-obilježje operaciji 'Bljesak' u Okučanima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalibor Stošić

Bionic
Reading

Na natječaju za izradu idejnog likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog rješenja spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak u Okučanima prvu nagradu u neto iznosu od 58.400 kuna dobili su kipar Dalibor Stošić kao autor spomenika i arhitekt Hrvoje Bilandžić za urbanističko rješenje za prijedlog nazvan Kocke vedrine

Natječaj za spomen-obilježje palima u akciji Bljesak raspisalo je Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, a zainteresirani su se mogli prijaviti sve do 5. prosinca. Pristiglo je 15 prijedloga, a o kvaliteti prijavljenih prijedloga odlučivali su članovi žirija, kipar Peruško Bogdanić (Akademija likovnih umjetnosti), umjetnik Josip Zanki (HDLU), arhitekti Siniša Justić (Arhitektonski fakultet) i Krešimir Rogina (HAZU), Nevenka Benić (Ministarstvo branitelja), Nada Jačmenica Zubić (Ministarstvo kulture) i Igor Čizmek (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja). Žiri je odlučivao u dva kruga, eliminiravši u prvom krugu 11 prijedloga, a na kraju se odlučio za rješenje Dalibora Stošića i Hrvoja Bilandžića. Radovi su prezentirani na izložbi, otvorenoj u utorak 24. siječnja u Domu kulture u Okučanima.

Prvonagrađeni prijedlog kipara i redovnog profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Dalibora Stošića i arhitekta Hrvoja Bilandžića (rad br. 11) riješen je kao jednostavna prostorna instalacija koja podsjeća na pravilnu vojnu formaciju. Sastoji se od 42 kocke od visoko refleksivnog, vjerojatno poliranog inoksa, visine 103 centimetra, koje 'levitiraju' tri centimetra iznad polirane betonske površine. Forma kocki, koje se ponavljaju, izvedena je iz motiva hrvatske šahovnice jer je ideja bila, kako piše u opisu rada, da skulptura odiše diskretnom nacionalnom simbolikom. Postavljanje vijenaca predviđeno je u podnožju prvog reda kocki, a ispred toga, u podu pored zastave, trebao bi biti natpis, također od inoksa, utopljen u beton: 'Hrvatskim braniteljima poginulim u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak u Okučanima'.

Govoreći o inspiraciji za spomenik Kocke vedrine, kipar Dalibor Stošić istaknuo je da je s jedne strane bio nadahnut akcijom Bljesak, a s druge strane samom lokacijom – postojećim parkom, omeđenim osnovnom školom, gradskim poglavarstvom i prometnicom, te se odlučio za 'protočni spomenik'.

'Htio sam da djeca koja se igraju u tom parku dožive čaroliju kakvu će pamtiti cijeli život. Zato sam odlučio napraviti spomenik od kocki uglačanih zrcalnih ploha, u kojima se zrcali cijela okolina – ljudi što prolaze, magnolije u cvatu i cijeli park. Ta kaleidoskopska igra mijenja se s godišnjim dobima i postiže se mimikričan efekt. Magnolije cvatu baš u vrijeme obilježavanja obljetnice akcije Bljesak pa će reflektiranje boja njihovog cvata pridonijeti posebnom ugođaju i vizualno snažnoj, poetičnoj slici. Takvo rješenje ujedinjuje racionalnu konstruktivističku estetiku koja ilustrira obnovu i gradnju novog društva i poetičnu viziju procvata u slobodi za koju su zaslužni poginuli branitelji, čiji su plodovi na najljepši način prikazani kao cvijet magnolija', objašnjava Stošić.

'To je interaktivni spomenik, rastegnut u parteru, a ne neki trijumfalistički spomenik kojim se patetično slavi pobjeda. To je zapravo svojevrstan antispomenik', ističe Stošić.

Prema riječima arhitekta Hrvoja Bilandžića, ideja je bila da se reflektirajućim materijalom od kojeg su napravljene Kocke vedrine poveže akcija Bljesak s odbljeskom na današnju stvarnost, tako da spomen-obilježje nema samo simboličnu komemorativnu vrijednost, nego da bude zanimljiv i koristan građanima.

Za projekt su osigurana sredstva u iznosu od 1,8 milijuna kuna i u realizaciju se namjerava krenuti što prije kako bi Okučani do svibnja, kad se obilježava spomen na operaciju Bljesak u kojoj je 1995. za samo 36 sati oslobođeno 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija u zapadnoj Slavoniji i kad su život izgubila 42 branitelja, mogli dobiti novi memorijalni kompleks.


Spomenik, odnosno skulptura kipara Petra Barišića i arhitekta Željka Kovačića (rad br. 4), koja je dobila drugu nagradu u iznosu od 43.800 kuna, sastoji se od dva zasebna bloka koji u suodnosu čine povezanu cjelinu. Gornji dio spomenika je 'oblak' valovitog oblika, izrađen od visoko poliranog aluminija, u kojem se zrcali slika okoline. Oblak je nagnut tako da jedna strana 'tendira ka letenju u visine, što simbolizira duše poginulih branitelja, koje polako plove prema nebu, odlazeći prema vječnom miru i spokoju svemira'. Donji dio spomenika je čvrst postament koji 'simbolizira odlučnost branitelja da budu ukorijenjeni u zemlju'.

Arhitekti Ines Hrdalo, Petar Ćujo, Petra Sturica i Anita Trojanović (rad br. 9), koji su dobili treću nagradu (29.200 kuna), naglasak su stavili na prostornu raspodjelu parka – četiri poprečne staze sugeriraju četiri godine okupacije Okučana, a njihovo povezivanje uzdužnom stazom simbolizira otpor protiv agresora, dok skulptura, dizajnirana 'kao razlomljena ploha s procjepom u obliku bljeska', simbolizira proboj i oslobođenje grada.

Četvrto mjesto i 14.600 kuna pripalo je arhitektima Ratku Lipovšćaku i Petru Tončiću Lipovšćaku te kiparu Petru Doliću (rad br. 3), a po mišljenju žirija zanimljiv je po tome što predlaže trasiranje novih pješačkih pravaca koji uspostavljaju funkcionalne veze i mikroambijente za ugodan boravak u parku. Središnje mjesto u parku ima spomen-obilježje, zamišljeno kao monolitna skulptura bez postamenta od tamnog kortena koju probada tanki element od silumina.

Posebno priznanje dobio je prijedlog arhitekata Mije Jurinović, Stipe Šešelja, Ive Šimić Erjavec i Kaje Šprljan Bušić te dizajnerice Zrinke Nedeljković (rad. br. 5), koji su u svom rješenju nastojali obuhvatiti postojeći arboretum te uklopiti vegetaciju u novoplanirani park s novim spomen-obilježjem. Tako drevna lipa, okružena ovalnim postamentom od uglačanog nehrđajućeg čelika, postaje memorijalni element spomen-obilježja, a stope, utisnute u parter trga, 'simbol su časnog obola branitelja u akciji Bljesak, svaki sa svojim početkom i tragičnim krajem'.