NAGRADNJAČA

Pogledajte izložbu 'Normandija / Rađanje Impresionizma'

05.12.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Izložba 'Normandija / Rađanje Impresionizma' otvorena u Galeriji Klovićevi dvori predstavlja 90 radova iznimno značajnih umjetnika Normandije u periodu od 1810. do 1920. godine.

Jedinstvena vrijednost ove zbirke je u tome što u punoj raznolikosti predstavlja različite umjetničke pokrete 19. stoljeća – realizam, romantizam, impresionizam i postimpresionizam – prateći nijanse njihova razvoja i brojne promjene koje su dovele do rođenja modernizma 20. stoljeća. Ova izložba kombinira promišljanja o djelovanju prirode, obale, krajolika i grada sa žanrovskim slikama i mrtvim prirodama. U 19. stoljeću umjetnici su se sklanjali u Normandiju, bježeći pred industrijskim okolišem koji je preuzimao velike gradove. Ondje su se skrili da budu bliski s prirodom i da bi razvili sposobnosti slikanja na otvorenom, nastojeći uhvatiti trenutak u vremenu i varijacije boja u ovomu sjevernjačkom krajoliku. Umjetnici nisu obraćali pozornost samo na pejzaž, već i na svakodnevni život seljaka i ribara.

Osobita privlačnost ovih slika Normandije ne leži toliko u nekom portretiranju regionalnog identiteta ili povijesnog razdoblja, koliko u neuhvatljivom djelovanju prirode koja se u njima ogleda.

U kulturalnom kontekstu ova izložba ne naglašava samo važnost Normandije u umjetnosti, već prikazuje i djela slikara svjetskog i regionalnoga glasa. Istovremeno, podupire mogućnost stvaranja jedinstvene zbirke slika.

Zbirka Slikati u Normandiji, s radovima Moneta, Boudina, Géricaulta, Courbeta, Corota, Daubignya, Dufyja, Renoira i mnogih drugih, postala je simbol Normandije kao pravog središta izvrsnosti.

Izložba traje od 4. listopada 2014. do 4. siječnja 2015. godine.

Tportal.hr svojim čitateljima poklanja 3x2 ulaznice za izložbu!

Imena dobitnika objavit ćemo u petak, 5. prosinca.

Po dvije ulaznice su osvojili:

Mijo Nikolić
Nikolina Alilović
Vedrana Katanić