MELITA ANDRES-VUKOTIĆ

Pogled na prvu YU pin-up djevojku

09.01.2012 u 11:13

Bionic
Reading

U utorak, 10. siječnja, u 19 sati u Galeriji ULUPUH, otvara se izložba '3,2,1…. POGLED', posvećena Meliti Andres-Vukotić, autorice Sanje Šantak. Izložbu će otvoriti Nenad Korkut

Melita Andres-Vukotić, odmila nazvana Lila, rođena je u Zagrebu, 13. travnja 1923. Školovana je u Vježbaonici u Gundulićevoj ulici te kao klasični đak pri Prvoj klasičnoj gimnaziji. Krajem 50-ih upoznala je oskarovca Dušana Vukotića za kojega se udala 1960.

Lilina ljubav prema filmu počeka je 1952. kada je postala dio radne ekipe za snimanja filma 'Hanka' Slavka Vorkapića. Ostvarila je glavnu žensku ulogu u filmu 'Jubilej gospodina Ikla', glumila u prvim epizodama američkog serijala 'Lum & Abner' i u antologijskim filmovima Branka Bauera 'Ne okreći se sine' i 'Martin u oblacima'.

Bogat život ove, između ostalog, prve jugoslavenske pin-up djevojke, ispunjen društvenim događajima i kratkotrajnom filmskom karijerom, na izložbi će biti predstavljen arhivskim fotografijama, fotokolažima, primjerkom ženske toalete i accessoirea onoga vremena (50-ih godina) te projekcijom filmova u kojima je glumila ('Jubilej gospodina Ikla', 'Ne okreći se, sine', 'Martin u oblacima'), uz glazbenu kulisu.

Ovaj nostalgični osvrt na jednu životnu priču u širem smislu predstavlja hommage svim našim sugrađankama, Zagrepčankama, ženama, susjedama, tetama, bakama, koje su u nekim možda sasvim drugačijim vremenima živjele svoju žensku prirodu, igrajući, između svih svojih životnih uloga (majke, supruge, kolegice, djelatnice) i onu samo i potpuno – žene, stoji u najavi izložbe.

Izložba će se moći pogledati do 19. siječnja, radnim danom od 10 do 17 sati, a ulaz je slobodan.