'WELCOME CROATIA'

Počeo je projekt mapiranja hrvatskih umjetnika

20.03.2013 u 11:16

Bionic
Reading

U sklopu festivala Welcome Croatia u Londonu je predstavljena publikacija 'Mapping Croatia in United Kingdom Collections' ('Mapiranje Hrvatske u kolekcijama Ujedinjenog Kraljevstva') Flore Turner-Vučinić u kojemu autorica mapira hrvatska umjetnička djela u poznatim muzejima i galerijama poput British Museuma, National Gallery, Royal Collections kako bi se uoči ulaska Hrvatske u EU potaknula rasprava o toj britansko-hrvatskoj poveznici

Dok je bila u Victoria and Albert Museumu tijekom sedamdesetih kao gostujuća kustosica, Flora Turner-Vučinić je naišla na djelo renesansnog umjetnika Horacia Fortezza koji je svoj cijeli vijek proveo u Šibeniku. Naravno, smatralo ga se talijanskim umjetnikom te nije bio jedini koji je više povezivan s tadašnjom mletačkom vlašću nego sa zemljom u kojoj je stvarao. Isto se odnosi i na Zadranina Andriju Medulića čija se djela nalaze u sijaset britanskih muzeja kao i u kolekciji britanske kraljice Elizabete II. I Julije Klović, jedan od najvažnijih minijaturista uopće, nalazi se u više britanskih umjetničkih ustanova. Kipari poput Franje Vranjanina, Nikole Firentinca i Ivana Duknovića također su izloženi u Ujedinjenom Kraljevstvu pod svojim talijaniziranim imenima.

Na listi koju je sastavila Flora Turner-Vučinić i koja je djelo u nastajanju, nalaze se i arheološki nalazi s područja današnje Hrvatske, etnografski materijali, suvremeni i srednjovjekovni umjetnici, originalni manuskripti Marka Marulića, kao i informacija da se knjige Ruđera Boškovića nalaze u knjižnici Royal Societyja, što potkrepljuje mišljenje autorice da su britansko-hrvatske kulturno veza dalekosežnije no što možemo slutiti.

Ovom publikacijom kustosi britanskih muzeja u kojima se nalaze dotična djela najavljuju i početak ciklusa predavanja pred slikama i predmetima povezanim s Hrvatskom u njihovim zbirkama koje su stvorili hrvatski majstori. Tako će u National Museumu predavanja biti o Meduliću, u British Museumu o zbirci kovanog novca i medalja iz Hrvatske, u Harrogate Gallery o Vlahi Bukovcu, a u Victoria and Albert Museumu o brojnim predmetima s hrvatskog područja u toj zbirci, čime je realizirana i polazna intencija Flore Turner-Vučinić kada je počela raditi na ovoj publikaciji.