4. ZAGREBI!

Počeo festival posvećen zviždačima

09.09.2011 u 11:59

Bionic
Reading

Počeo je 4. Zagrebi!, društveno odgovorni festival ove godine posvećen zviždačima. U Zagreb je stigao Jeffrey Wigand, najveći svjetski zviždač duhanske industrije, ovjekovječen u holivudskom hitu 'Probuđena savjest'

Ako sam išta naučio u sedamdeset godina života, to je da treba vjerovati u snagu istine i da radeći dobro radimo za dobrobit društva', rekao je Wigand najavljujući festival koji se održava od 9. do 11. rujna.

Moj dolazak u Zagreb sjajna je prilika da s ljudima podijelim svoja iskustva, sudjelujem u stvaranju pravoga demokratskoga društva i poručim im da i kada izgleda kao da nema nikakve nade, ne smiju izgubiti vjeru u istinu, istaknuo je glavni festivalski gost.

Wigand je bivši potpredsjednik odjela za istraživanje u američkoj duhanskoj tvrtki Brown&Williamson, koji je javnosti otkrio kako duhanska industrija aditivima pojačava ovisnost o cigaretama, čime sebi osigurava veliku zaradu. Svjetsku slavu stekao je nakon što je njegova životna priča prikazana u filmu 'Probuđena savjest' Michaela Manna.

Taj doktor znanosti, koji se danas diljem svijeta bori protiv pušenja te za transparentnost i etičnost u poslovanju korporacija i javne uprave, na Festivalu će 10. rujna održati predavanje 'Inside the Insider' i sudjelovati na okruglom stolu zajedno s hrvatskim 'zviždačima'.

Nazvan 'Istina bez straha - Je li bilo toga vrijedno', okrugli stol će se baviti današnjom pozicijom zviždača, zakonskom podrškom, kalvariji koju su prošli i perspektivama za budućnost. Na njemu će sudjelovati, među ostalim, Srećko Sladoljev iz Imunološkog zavoda, Robert Matijević iz Carine i Ankica Lepej, koji su o svojim iskustvima govorili i na konferenciji za novinare.

Ankica Lepej, prva 'zviždačica' u Hrvatskoj, rekla je kako je i prije nego što je otkrila javnosti dotad nepoznate podatke znala da će joj to naštetiti, no kako je vjerovala da će društvo od toga imati koristi. 'Iako danas živimo u još gorim vremenima nego tada, ne smije se šutjeti. Strašno je da se smije krasti, lagati i varati, a da se ne smije reći istina', naglasila je.

Emil Matešić
, programski voditelj Festivala drži da o temi zviždača treba otvoreno govoriti u hrvatskom društvu, a ona je za ovogodišnje, četvrto, izdanje festivala izabrana kao doprinos razvoju civilnog društva i pokušaj da se napravi barem neki pomak.

Na Festivalu će se predstaviti francuska plesna skupina Beau Geste, u suradnji s Dokukinom prikazati dokumentarno-filmski program na temu zviždača, a na otvaranju, kao posveta slavnom performansu Toma Gotovca 'Volim Zagreb', biti otkriven privremeni spomenik Krešimira Katušića, posvećen tom istaknutom konceptualnom umjetniku, performeru i redatelju.

Više o Festivalu potražite na internetskim stranicama.