DEMONSTRACIJE U BRITANIJI

Pisci na nogama zbog zabrane nošenja knjiga u zatvor

01.04.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Pisci i glumci suprotstavili su se novim pravilima u kojima je zabranjeno zatvorenicima slati knjige te su održali protest protiv takvih mjera ispred londonskog zatvora Pentonvillea

Slavna engleska pjesnikinja Carol Ann Duffy pridružila se demonstracijama u kojima su sudjelovale i glumačke zvijezde Vanessa Redgrave te spisateljice Tracy Chevalier, Kathy Latte i Ruth Padel. Tijekom protesta organizirano je čitanje poezije, a organizirala ga je laureatkinja Duffy uz pomoć Howardova saveza za kaznenu reformu.

Uključeni u demonstracije tvrde da su nova pravila, uvedena u Engleskoj i Walesu krajem prošle godine, učinila knjige privilegijem umjesto temeljnim pravom. Naime, izmijenjena pravila donijela su i zabranu donošenja knjiga, časopisa i donjeg rublja zatvorenicima tijekom posjeta.

Iz vladina ureda tvrde da zatvorenici i dalje imaju slobodan pristup zatvorskim knjižnicama te da mogu zarađivati za kupnju knjiga.

Redgrave je nove mjere prozvala 'opakima' i napomenula da je književnost kroz povijest uvijek pomagala ljudima da 'pronađu razloge i ciljeve za održavanje života'.

'To je žalosno zato što im oduzima moć razmišljanja. Zatvor bi trebao biti mjesto rehabilitacije', kazala je glumica.

Dramaturg David Hare prozvao je britanskog ministra pravosuđa Chrisa Graylinga da se ispriča i povuče odluku. Grayling je objasnio da su reforme 'uvedene kako bi potakle zatvorenike na bolje ponašanje'.

'U ovom trenutku, što se prije to obavi, tim bolje, jer će biti primoran na to. Neka požuri s ispravljanjem katastrofalnih grešaka', objasnio je Hare.

Australska spisateljica, autorica brojnih bestselera, Kathy Lette smatra da su knjige intelektualno, psihološko i emocionalno njegovanje.

'To je način da se uzdignete iznad svojih dotad ostvarenih potencijala i povratite izgubljenu humanost, dostojanstvo i suosjećanje', zaključila je Lette