SAMO U RUSIJI

Pijana svađa oko poezije i proze završila ubojstvom

29.01.2014 u 14:04

Bionic
Reading

Prepirka u Rusiji oko toga što je važnije za književnost: proza ili poezija, dovela je do smrti. Jedan od sudionika svađe, bivši profesor u srednjoj školi, 'upisao je' svoj crveni uskličnik završavajući obračun vađenjem i upotrebom noža

Ubojstvo zbog književnosti, dogodilo se u noći 20. siječnja, u ruskoj regiji Sverdlovsk, objavili su lokalni istražitelji.

Bivši učitelj (52), bio je gost u domu svog 67-godišnjeg prijatelja u gradiću Irbitu. Večer i rasprava koju su 'uljepšali' s nekoliko tura žestokih pića eskalirala je u žestoku debatu o ulozi i vrijednosti poezije i proze za kulturu.

'Nakon nekog vremena, svađa s pretvorila u fizički konflikt u kojem je ljubitelj poezije ubio svog proznog protivnika ubodom noža te zatim pobjegao s mjesta zločina', stoji u službenom objašnjenju.

Bivši učitelj ubrzo je uhvaćen te mu sada prijeti 15 godina zatvora.

Iako zvuči neuobičajeno, različiti književni ukusi vrlo često su dovodili do brutalnih okršaja u Rusiji. U rujnu prošle godine, neslaganja u tumačenju ideja filozofa Immanuela Kanta dovela su do toga da je jedan od sugovornika na jugu Rusije izvadio pušku i pucao na suprotstavljenog 'filozofa'. Taj incident ipak nije završio fatalno.