ROMAN@TPORTAL.HR

Petu godinu biramo najbolji hrvatski roman

05.04.2012 u 09:09

Bionic
Reading

Petu godinu zaredom tportal.hr organizira i dodjeljuje književnu nagradu roman@tportal.hr te poziva autore i izdavače da prijave romane izdane u prošloj godini

Stručni žiri književne nagrade tportala odabrat će najbolji hrvatski roman izdan u prošloj godini. U konkurenciju ulaze romani pisani hrvatskim jezikom i izdani u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2011. kod izdavača registriranih u Hrvatskoj, a pobjednik ili pobjednica natječaja roman@tportal.hr dobit će 100 tisuća kuna.

Prijave za natječaj mogu se slati od 5. do 22. travnja 2012.

Roman prijavljuje izdavač ili autor pomoću online obrasca dostupnog na službenoj stranici nagrade na adresi roman@tportal.hr, na kojoj je objavljen i Pravilnik književne nagrade te upute za sudjelovanje. Na istoj stranici možete pronaći arhivu prijašnje četiri godine izbora za najbolji hrvatski roman, intervjue s autorima i tekstove žirija tportalove nagrade. Žiri je ostao nepromijenjen u odnosu na proteklu godinu, a čine ga Tomislav Brlek, Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić.

Književna nagrada roman@tportal.hr najunosnija je domaća književna nagrada osnovana 2008. godine s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno, to je prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Pri pokretanju književne nagrade roman@tportal.hr ideja je bila sastaviti žiri stručnjaka koji će raditi neovisno i među prijavljenim kandidatima odabrati najboljeg.

Žiri književne nagrade roman@tportal.hr iz godine u godinu čine ljudi koji se profesionalno bave proučavanjem i valorizacijom književnosti, a redom su to profesori književnosti, književni kritičari, urednici i autori. Svake godine na čitanje dobivaju pedesetak romana prijavljenih na natječaj i zasigurno su najupućeniji u aktualnu romanesknu produkciju u Hrvatskoj.

Nagradu roman@tportal.hr dosad je dobilo četvero autora. Lani je najboljim romanom proglašen 'Adio kauboju' (Algoritam) Olje Savičević Ivančević, a ranije su nagradu dobili Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009), Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil, 2008) i Dalibor Šimpraga za roman 'Anastazija' (Durieux, 2007).

Čitatelje tportala pozivamo da kao i prijašnjih godina prate tok izbora najboljeg romana na službenoj stranici nagrade te da lajkaju i stranicu Književna nagrada roman@tportal.hr na Facebooku.