PREZENTACIJA KREATIVACA

PechaKucha Night u Osijeku

03.10.2012 u 16:03

Bionic
Reading

PechaKucha Night Osijek vol.1 počinje u petak 5. listopada od 20.20 sati u kinu Urania, a sudionici ovogodišnje manifestacije su: Lisnati odred, Marko Pavlović, Filip Bojović, Željko Riha, Matija Drozdek, Nikola Bojić, Akos Huttera, Damir Prizmić, Petra Cicvarić i Marko Dješka

PechaKucha Night večeri su neprofitnog tipa te funkcioniraju na način da se svaki put publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja prezentacije kreativaca je ispričati što rade, što ih inspirira i kakvo su iskustvo stekli. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, već oni slijede na samom kraju, uz glazbu i druženje.

Koncept PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/ Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine. PKN se trenutno organizira u 548 gradova diljem svijeta, a broj gradova je u stalnom porastu. Uz velike svjetske gradove poput New Yorka, Los Angelesa, Bostona, Amsterdama, Pariza, Londona, i Osijek se našao na popisu gradova koji imaju svoju PechaKucha Night.

'Vizualni izgled prvog izdanja povezali smo s kinom Urania, 3D naočalama sa staklima u obliku balončića kao simbolike razgovora i povezanosti s japanskim nazivom PechaKucha koji u prijevodu znači 'čit čet' (ćaskanje)', objasnili su organizatori.

Odabrali su vrlo zanimljive sudionike: Lisnati odred, Marko Pavlović, Filip Bojović, Željko Riha, Matija Drozdek, Nikola Bojić, Akos Huttera, Damir Prizmić, Petra Cicvarić i Marko Dješka.

218129 ,217794 ,217910 ,217817


Lisnati odred: Marina Andrijašević, Maja Subotić
te Danijel Krznarić, dizajneri i urbani poljoprivrednici, osmislili su projekt revolucije biljaka pod nazivom Lisnati odred. Marina, Maja i Danijel dizajnirali su kutije za prvu sadnju od recikliranih drvenih materijala, uz koje nude informacije o sadnji, sjemenke biljaka i zemlju potrebnu za sadnju.

Marko Pavlović
mladi je diplomirani dizajner koji je stekao svjetsku slavu svojim izumom Oblo. To je didaktička igračka za djecu predškolske dobi koju je Marko osmislio na prvoj godini studija, a danas se prodaje diljem svijeta.

Filip Bojović
dizajner je s prebivalištem u Novom Sadu. Inicijator je i osnivač A3.Format grupe, neprofitne nevladine organizacije za samoizdavaštvo. Studijsko iskustvo stekao je u jednoj od najboljih srpskih dizajnerskih agencija Peter Gregson, a nastavio u jednoj od najboljih hrvatskih agencija, Bruketa&Žinić OM.

Željko Riha,
odnosno popularnije @zriha voli za sebe prvenstveno reći da je geek. Nadalje, on je bloger, community manager i suosnivač DRMA-e, Hrvatske udruge stručnjaka za komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno community managera. Preselio se iz Zagreba u Osijek i trenutno radi na poziciji content & community managera u domaćem start upu Farmeron.

Matija Drozdek
jepokazao zainteresiranost za multimediju u srednjoj školi, nakon koje upisuje studij informatičkog dizajna u Zagrebu. U dvije godine aktivnog rada izlaže fotografije, grafike i kolaže diljem svijeta.

Nikola Bojić
je rođen u Splitu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu magistrirao je povijest umjetnosti i informacijske znanosti, a trenutno živi u Bostonu te završava postdiplomski studij na sveučilištu Harvard (Harvard Graduate School of Design).

Coworking Croatia: Matija Raos i Mirna Reinprecht
iz Zagreba osnovali su Coworking Croatia u kojem samostalni profesionalci različitih zanimanja, strukovnih pozadina, profesionalne zrelosti i životne dobi, metodologije i razmišljanja, dijele zajednički radni prostor.

Damir Prizmić
je diplomirao dizajn na Studiju dizajna u Zagrebu, a bavi se grafikom, produkt dizajnom, postavljanjem izložbi, scenografijom, fotografijom i novim medijima.

Petra Cicvarić
je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek za glumu i lutkarstvo. Nakon toga glumi u Vinkovačkom i Virovitičkom kazalištu u nekoliko predstava te u nekoliko domaćih serija. S kolegicom Sanjom Dodig pokrenula je prošle godine Teatar 054 u Osijeku.

Marko Dješka
jeod predškolske dobi zaljubljenik u animirani film i strip. U Osijeku završava srednju Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2011. godine završava diplomski studij animiranog filma pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Autor je dva nagrađivana animirana filma.