BIJENALE KANAGAWA

Ovo su naši učenici nagrađeni u Japanu

03.04.2014 u 15:34

Bionic
Reading

Diplome i priznanja za desetero hrvatskih učenika koji su sudjelovali na Međunarodnom literarnom natječaju GOI i Međunarodnom likovnom natječaju Kanagawa Bijenale koji su se održali prošle godine u Japanu, dodijeljena su danas u Hrvatskom školskom muzeju

Radove učenika iz Hrvatske za natječaje, koji svake godine okupe brojnu djecu i mlade iz cijeloga svijeta, organizira, prikuplja i šalje Hrvatski školski muzej, u suradnji s japanskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Međunarodna izložba u Kanagawi održava se bienalno od 1980., a samo prošle godine primila je 24 tisuće prijava iz 91 zemlje. Iz Hrvatske je poslano 67 radova, a tri su nagrađena, od čega je i jedna posebna nagrada, od njih 50, predsjedavajućeg japanskog odbora za nagradu UNICEF-a pripala hrvatskoj učenici.

Riječ je o trinaestogodišnjoj Danijeli Katarini Dominić iz Osnovne škole Hodošan iz Donjeg Kraljevca, a druge dvije nagrade, od 400 dodijeljenih, dobili su Andrija Blažević iz Osnovne škole Bartola Kašića iz Zadra, te Diana Pavliček iz Osnovne škole Visoko.

Literarni natječaj GOI također se priprema na svjetskoj razini u organizaciji UNESCO-a i GOI Mirovne organizacije. Na ovogodišnji natječaj stiglo je više od 15 tisuća radova iz 157 zemalja, a hrvatski učenici osvojili su sedam diploma.

To su Lorena Herman iz Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, Daria Ferenc, Matea Škvorc i David Bručić iz Osnovne škole Belica, Jan TucmanHorvat i Nikolina Matić iz Drvodjeljske škole u Zagrebu te Majda Tomljanović iz Srednje škole u Delnicama.

Tema natječaja bila je 'Snaga kulture pri stvaranju bolje budućnosti', a djeca su pisala o tome kako bi oni, gledajući kroz umjetnost, tradiciju i običaje te vrijednosti, način života i trendove svoje zemlje i regije, mogli pomoći u izgradnji mirnog svijeta te na koji su dio vlastite kulture posebno ponosni.

Mitsuhiko Shinomiya
, savjetnik iz japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, rekao je kako je sretan što hrvatski učenici sudjeluju na tim natječajima, ustvrdivši kako činjenica da redovito dobivaju priznanja govori o tome koliko su kreativni i nadareni.

Hrvatski školski muzej raspisao je i natječaj za prikupljanje literarnih radova za iduće natjecanje GOI, otvoren do 16. svibnja. Natječaj je namijenjen djeci do 14 godina, te mladima od 15 do 25 godina, a radovi moraju biti pisani na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom ili japanskom jeziku.

Tema je 'Moja uloga kao građanina Zemlje', odnosno kako mladi zamišljaju najbolji put za čovječanstvo, čija je budućnost zbog uništavanja okoliša, trošenja resursa, ratova i siromaštva neizvjesna te kako oni osobno tom putu mogu pridonijeti.