TPORTALOV VODIČ

Ove velike europske izložbe nikako ne smijete propustiti

10.07.2018 u 11:28

Bionic
Reading

Picasso, Gustav Klimt i Egon Schiele u Londonu, Delacroix u Parizu, Rubens, Monet i Tamara de Lempicka u Madridu, Bruegel u Beču, Da Vinci u Firenzi, Frida Kahlo, Francis Bacon i Lucian Freud u Budimpešti, Marina Abramović, Cindy Sherman, Anselm Kiefer, Hito Steyerl i Yoko Ono u Beogradu... To su samo neki od vrhunaca izložbi koje tijekom ljetnih mjeseci i do početka iduće godine nude europske prijestolnice, a koje je šteta propustiti

London

Tate Britain

  • All Too Human: Bacon, Freud and a Century of Painting Life, do 27. kolovoza

Rijetko izlagani portreti Luciana Freuda i Francisa Bacona, kao i radovi suvremenih umjetnica poput Celije Paul, Lynette Yiadom-Boakye, Jenny Saville i Cecily Brown, atrakcije su velike Tateove izložbe posvećene umjetničkom prikazu ljudskog tijela.

Tate Modern

  • The EY Exhibition: Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy, do 9. rujna

Na prvoj samostalnoj Picassovoj izložbi u londonskom Tate Modernu predstavljena je godina za koju kritičari tvrde da je bila najvažnija u umjetnikovom životu - 1932. - a posjetitelji o njoj otkrivaju iz mjeseca u mjesec pomoću stotinu slika, skulptura, crteža i privatnih fotografija.

  • +15
'The EY Exhibition: Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy' u Tate Modernu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Kraljevska akademija umjetnosti

  • 250. Ljetna izložba, do 19. kolovoza

Britanski umjetnik Grayson Perry glavni je koordinator 250. Ljetne izložbe Kraljevske akademije umjetnosti (Royal Academy of Arts) u Londonu, koja okuplja preko 1300 radova renomiranih svjetskih umjetnika, poput Anisha Kapoora, Davida Hockneyja, Joane Vasconcelos, Davida Shrigleyja, Martina Parra, Banksyja, Marine Abramović i Tracey Emin.

  • +16
'Ljetna izložba' Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.
  • Renzo Piano, od 15. rujna do 20. siječnja 2019.

Još jedna velika izložba u londonskoj Royal Academy of Arts posvećena je jednom od najznačajnijih autora suvremenih djela moderne arhitekture, veoma plodnom talijanskom arhitektu Renzu Pianu, a donosi presjek njegove 50-godišnje karijere, fokusirajući se na 16 ključnih zgrada koje je projektirao, od ranih, poput pariškog Centra Georges Pompidou (s Richardom Rogersom), preko londonskog Sharda, najvišeg nebodera u Europi visine 310 metara i otvorenog 2012., do projekata na kojima trenutno radi.

  • Klimt / Schiele, od 4. studenog do 3. veljače 2019.

Radikalni austrijski simbolist Gustav Klimt i njegov štićenik, mladi i talentirani Egon Schiele umrli su 1918., a povodom stote obljetnice ova izložba u Royal Academy of Arts, kroz crteže dobavljene iz bečke Albertine, nudi usporedni pregled njihovih opusa.

Nacionalna galerija

  • The Credit Suisse Exhibition: Monet & Architecture, do 29. srpnja

S ukupno 78 Monetovih slika iz svih razdoblja njegova djelovanja publici se nudi drugačiji pogled na oca impresionizma, fokusirajući se na to kako je prikazivao arhitekturu područja Pariza, Rouena, Venecije i Londona.

Muzej dizajna

  • Hope to Nope: Graphics and Politics 2008-18, do 12. kolovoza

Od Arapskog proljeća, preko Brexita do Trumpove ere u SAD-u, velika izložba u londonskom Muzeju dizajna otkriva kako je internet utjecao na grafički dizajn, a time i na politički angažman građana.

  • Azzedine Alaïa: The Couturier, do 7. listopada

Francuski dizajner rođen u Tunisu, čije su pripijene haljine obilježile 1980-e i koji je odijevao slavne žene od Hollywooda do Bijele kuće, umro je prošle godine, a izložba u Muzeju dizajna prikazuje 60 njegovih najboljih komada.

Muzej Victorije i Alberta

  • Frida Kahlo: Making Her Self Up, do 4. studenoga

Ručno obojeni gipsani korzeti, u kojima je Frida Kahlo provela mjesece oporavljajući se od teške prometne nesreće, samo su mali dio izložbe posvećene garderobi i modnim detaljima slavne meksičke slikarice. Zbirka od 300-tinjak predmeta prvi put javnosti je predstavljena 2004. u Plavoj kući u Meksiku, gdje je Kahlo živjela s Diegom Riverom.

Galerija fotografa

  • Alex Prager: Retrospective, do 14. listopada

Radovi samouke američke fotografkinje Alex Prager (38) već su neko vrijeme dio stalnih postava čuvenih njujorških institucija poput MoMA-e i muzeja Whitney, a prva retrospektiva u Velikoj Britaniji publici će predstaviti najbolje iz njezina opusa karakterističnih fotografija na tragu zlatne ere Hollywooda te s poetikom filmova Alfreda Hitchcocka i Davida Lyncha.

Liverpool

Tate

  • Life in Motion; Egon Schiele/Francesca Woodman, do 23. rujna

Povodom stote obljetnice smrti austrijskog slikara Egona Schielea, Tate u Liverpoolu nudi izložbu u kojoj ga spaja s američkom fotografkinjom Francescom Woodman, istražujući pokret u čuvenim aktovima i autoportretima ovo dvoje umjetnika koji su oboje tragično skončali, Schiele u dobi od 28, a Woodman sa samo 22 godine.

Pariz

Louvre

  • Delacroix (1798-1863), do 23. srpnja

Retrospektiva velikana francuskog slikarstva Eugènea Delacroixa obuhvaća oko 180 njegovih radova, među kojima je i čuvena 'Sloboda vodi narod', ali i manje poznata djela, brojne skice, studije, dnevnici i zapisi.

  • +17
'Delacroix (1798-1863)' Izvor: Profimedia / Autor: Isa Harsin/SIPA

Centar Georges Pompidou

  • Sabine Weiss: Les Villes, La Rue, L’Autre, do 15. listopada

Humanistička fotografija nastala u radničkim i sirotinjskim četvrtima Pariza svoj je vrhunac doživjela u periodu od 1945. do 1950., a Sabine Weiss jedna je od njenih posljednjih preživjelih ključnih predstavnica. Pod nazivom 'Gradovi, ulice, drugi', Centar Pompidou prikazuje njezin opus do 1960-ih, a s namjerom da ponudi novo gledanje na djela slavne fotografkinje, pridodaje im radove nekoliko suvremenih umjetnika koji tematiziraju grad i gradske ulice.

Monnaie de Paris

  • Subodh Gupta: Adda / Rendez-vous, do 26. kolovoza

Indijski suvremeni umjetnik Subodh Gupta poznat je po velikim instalacijama za čiju izradu često koristi svakidašnje predmete, a na svojoj prvoj francuskoj retrospektivi predstavlja kako ranije radove, tako i nove, izrađene specifično za ovu izložbu.

  • Grayson Perry, od 19. listopada do 3. veljače 2019.

Nakon što ju je ovog ljeta publika gledala u vodećoj finskoj galeriji suvremene umjetnosti Kiasma, izložba britanskog umjetnika Graysona Perryja, koji je glavni koordinator ovogodišnje 250. Ljetne izložbe Kraljevske akademije umjetnosti u Londonu, putuje u Pariz, što će biti prvo njegovo veliko predstavljanje u Francuskoj.

Madrid

Prado

  • Rubens. Painter of Sketches, do 15. kolovoza

Rubensove velike religiozne i povijesno-alegorijske kompozicije danas se smatraju najvišim dometima flamanskog baroknog slikarstva, a po dinamici i dramatici ujedno jednim od najautentičnijih izraza baroknog duha. Izložba u Madridu umjetnika prikazuje kao vrhunskog crtača te fokus stavlja na brojne njegove skice uljanim bojama.

Thyssen-Bornemisza

  • Monet/Boudin, do 30. rujna

Francuski slikar Eugène Boudin, poznat kao slikar plaža, luka, ušća rijeka i brodova, svojim je radom nadahnuo brojne impresioniste, a osobito Claudea Moneta, jednog od začetnika pokreta. Ova izložba istražuje vezu dvojice umjetnika.

Palača Gaviria

  • Tamara de Lempicka, krajem 2018.

Poljska slikarica, pripadnica pokreta art deco i jedna od prvih likovnih umjetnica koja je, njegujući glamurozni imidž, postala svjetska zvijezda, Tamara de Lempicka portretirala je brojne aristokrate i slavne ličnosti, a izložba donosi pregled njezinih najznačajnijih djela.

Bilbao

Guggenheim

  • Alberto Giacometti, od 19. listopada do 24. veljače 2019.

Ako ste 2016. propustili zagrebačku izložbu slavnog švicarskog kipara i slikara, autora ikoničkih 'tankih ljudi', prilika da pogledate cjelokupan njegov opus, od kubističkih radova do onih prije smrti sredinom 1960-ih, nudi se tijekom ljeta u njujorškom Guggenheimu, a od jeseni i u španjolskom Guggenheimu u Bilbau.

Berlin

Alte Nationalgalerie

  • Wanderlust, do 16. rujna

U europskoj umjetnosti 19. stoljeća šetnje su bile ključna tema, a lutanja svih mogućih vrsta, od onih u prirodi do onih u životu, slave se na velikoj izložbi u Berlinu koja nudi preko 100 radova slavnih umjetnika. Neki od njih su Caspar David Friedrich, Johan Christian Dahl, Ferdinand Hodler, Paul Gauguin i Pierre-Auguste Renoir.

Akademie der Künste

  • Berlinski bijenale, do 9. rujna

Kustosica 10. Berlinskog bijenala suvremene umjetnosti je južnoafrička umjetnica Gabi Ngcobo, a fokus ovogodišnjeg izdanja u skladu je s globalnim i europskim prilikama te nudi 'plan kako se nositi s - kolektivnim ludilom'.

Beč

Muzej povijesti umjetnosti

  • Bruegel, od 2. listopada do 13. siječnja 2019.

Ostalo je svega 40 slika Pietera Bruegela, čuvenog flamanskog renesansnog slikara poznatog po prizorima krajolika i folklora, a čak 12 ih je u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti, uključujući 'Babilonsku kulu' iz 1563. Njima će se na ovoj izložbi dodati još dragocjenih primjeraka iz drugih muzeja i privatnih kolekcija, od kojih mnogi nikad prije nisu išli na posudbu.

Firenza

Galerija Uffizi

  • Kodeks Leicester Leonarda da Vincija, od 29. listopada do 20. siječnja 2019.

Ova 'bilježnica' od 72 stranice sadrži znanstvena djela i skice Leonarda da Vincija od 1504. do 1508. Bill Gates ju je 1994. kupio za 30,8 milijuna dolara te preimenovao u 'Kodeks Leicester'. Svota koju je Gates izdvojio učinila ju je najskupljom knjigom dosad prodanom. Izložba, kojom se 'Kodeks' vraća u Italiju, uvod je u proslavu 500. obljetnice smrti velikog umjetnika iduće godine.

Palača Strozzi

  • Marina Abramovic's performances in exhibition, od 21. rujna do 20. siječnja 2019.

S više od 100 radova izložba Marine Abramović u Italiji prati njezinu karijeru od 1970-ih te podsjeća na najvažnije performanse, a umjetnica će, prema najavi, također sudjelovati u pripremi.

  • +12
Marina Abramović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Venecija

Giardini

  • 16. Venecijanski bijenale arhitekture, do 25. studenoga

Pod temom 'Freespace', irske kustosice Yvonne Farrell i Shelley McNamara za 16. Venecijansko bijenale arhitekture u slavnim su Giardinima i Arsenalima okupile prakse iz cijelog svijeta, a Hrvatska se predstavlja izložbom 'Oblak Pergola' Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Brune Juričića i Maje Kuzmanović.

  • +25
Na Venecijanskom bijenalu Hrvatska se predstavlja izložbom 'Oblak Pergola' Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Duždeva palača

  • Jacopo Tintoretto, pittore veneziano (1519-1594), od 7. rujna do 6. siječnja 2019.

Povodom 500. obljetnice rođenja venecijanskog slikara Jacopa Tintoretta, u Duždevoj palači, u kojoj se, među ostalim, nalazi i njegov golemi prikaz 'Raja', koji slovi za najveće platno u povijesti slikarstva, izložba donosi pregled svih njegovih ključnih djela iz najvećih europskih muzejskih zbirki.

Palermo

  • Manifesta 12, do 4. studenoga

Putujući bijenalni festival umjetnosti Manifesta u svom se 12. izdanju održava u Siciliji, a uključuje 50 umjetnika koji se publici predstavljaju na više od 20 lokacija u Palermu. Više o tome tko sudjeluje na službenoj stranici.

Beograd

Muzej savremene umetnosti

  • Marina Abramović, od rujna do siječnja 2019.

Retrospektivna izložba 'Čistač' Marine Abramović nakon nekoliko europskih gradova stiže i u Beograd, rodni grad međunarodno poznate i priznate umjetnice kojoj će to biti prva izložba u Srbiji nakon 44 godine.

  • Oktobarski salon: Lepota kakofonije, od 14. rujna do 28. listopada

Međunarodna izložba Oktobarski salon, koji se u Beogradu na raznim lokacijama održava od 1960-ih, 2014. je iz godišnje preinačen u bijenalnu manifestaciju. U ovome izdanju kustosi su mu Gunnar Kvaran i njegova supruga Danielle Kvaran koji su pozvali čitav niz etabliranih domaćih i stranih umjetnika. Neki od njih su Olafur Eliasson, Cindy Sherman, Larry Bell, Anselm Kiefer, Takashi Murakami, Hito Steyerl, Yoko Ono, David Maljković, a cjelokupan se popis može naći na službenoj stranici.

Budimpešta

Nacionalna galerija umjetnosti

  • Frida Kahlo, do 4. studenoga

U bugarskoj Nacionalnoj galeriji može se vidjeti preko 30 djela Fride Kahlo, od kojih su mnoga posuđena iz meksičkog Muzeja Dolores Olmedo. Neki od njih su autoportreti, uključujući najranije iz 1926. te druge slike, crteže i fotografije.

  • Bacon, Freud and the School of London, od 5. listopada do 14. siječnja 2019.

U suradnji s britanskim Tateom, Nacionalna galerija umjetnosti u Bugarskoj ove jeseni organizira i veliku izložbu posvećenu slavnim britanskim slikarima Francisu Baconu i Lucianu Freudu.