ansambl Romeo&Julia Koren

Ovacije za renesasno-barokno-pop izvedbu švedskih gostiju na Varaždinskim baroknim večerima

23.09.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Dugotrajnim je pljeskom brojna publika okupljena u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta sinoć nagradila goste i zvijezde 49. Varaždinskih baroknih večeri-članove ansambla Romeo&Julia Koren iz Stockholma

Čarobna mješavina pjevanja, plesa i kazališta osvojila je okupljene koje su glazbenici počastili izvedbom djela nastalih u razdoblju renesanse i baroka, te na kraju svojom interpretacijom nekih od najvećih hitova legendarne grupe ABBA. Ansambl koji je gostovao u više od 35 zemalja svijeta, pet puta nastupio na banketu nakon dodjele Nobelove nagrade, oduševio uzvanike na vjenčanju švedske princeze Viktorie osvojio je i baroknu publiku pruživši joj koncert za pamćenje nakon kojeg se nisu štedjeli dlanovi.

'Mi smo dramsko-glazbeni ansambl i u svojim izvedbama kombiniramo sve elemente, pa i instrumente i tako volimo iznenaditi našu publiku. Drago nam je da smo posjetitelje iznenaditi i našom izvedbom nekih od hitova grupe ABBA kako na vanjskom dijelu otvorenja vašeg festivala tako i na večerašnjem koncertu. Prije Varaždina bili smo u Dubrovniku, a naše veze s Hrvatskom vrlo su duge i često dolazimo u vašu zemlju i održavamo koncerte od Dubrovnika do Zagreba. Prvi smo put u Varaždinu i drago nam je da smo mogli ovdje provesti u tri dana u vašem gradu, koji je uistinu miran i vrlo ugodan', istaknuo je umjetnički voditelj ansambla Beniot Malmberg, koji često propitkuje tradicionalni način izvođenja barokne i renesansne glazbe čineći ga razumljivom današnjoj, suvremenoj publici.

Koncert ovog vrhunskog ansambla na festivalu pod nazivom 'Renesansna glazba za svakoga' ostvaren je i zahvaljujući donaciji članova Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri koji su se zajedno s glazbenicima okupili na druženju u hotelu Turist, zahvalivši im na vrhunskoj glazbenoj poslastici. A publika Varaždinskih baroknih večeri prvu je festivalsku nedjelju započela koncertom uz baroknu kavu u palači Sermage na kojem su nastupili članovi ansambla La Serenissima-mezzosopranistica Maria Forsstrom, Dohyo Sol na teorbi i čembalist Peter Lonnerberg predstavivši program pod nazivom Ludilo i predanost s djelima niza talijanskih skladatelja, te Purcella. Ovi zanimljivi glazbeni gosti iz Švedske ponovno će se družiti s baroknom publikom i to sutra, u sklopu programa Total Baroque u atriju Županijske palači na varaždinskom Franjevačkom trgu od 18 sati.

U Vinici su, nakon subotnjih nastupa u Trakošćanu i Gornjem Knegincu koncert sinoć održali Laura Vadjon, Jonas Nordberg i Marcus Mohlin, koji će se danas predstaviti i publici u Loboru u tamošnjoj crkvi. Na programu 49. Varaždinskih baroknih večeri večeras je u 19 sati na rasporedu koncert Camerate Garestin u 19 sati u Županijskoj palači u Varaždinu s remek djelima barokne glazbe.