U ZAGREBU

Otvorenje izložbe 'Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji' povodom Dana Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

16.12.2019 u 20:19

Bionic
Reading

U srijedu, 18. prosinca u 13 sati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (Demetrova 1, Zagreb) povodom Dana Hrvatskog prirodoslovnog muzeja otvara se izložba Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji. Autorica izložbe je Katarina Krizmanić

Izložba je rezultat desetogodišnje suradnje Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Kvaliteta učeničkih radova potakla je ideju o obilježavanju desetljeća uspješne međusobne suradnje izložbom 'Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji' kako bi se široj javnosti prikazale odabrane okamine iz bogatoga geološko-paleontološkog fundusa koje su u proteklom razdoblju poslužile kao nadahnuće i motiv za umjetnički izričaj sudionika radionice, kao i sami učenički radovi nastali tijekom ovog originalnog i zanimljivog programa, stoji u priopćenju.

Riječ je o iznimno zanimljivim grafikama, dojmljivim skulpturama, atraktivno dizajniranom nakitu, unikatnim keramičkim artefaktima, originalno dizajniranom tekstilu, kao i vrhunskim fotografijama, koje su stručno verificirali voditelji/mentori pojedinih odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Program se odvijao pod nazivom 'Čarobni svijet fosila', redovito svake godine u svibnju, obilježavajući Međunarodni dan muzeja. Konstantno povećavanje broja učenika na radionicama, kao i uključivanje novih odjela Škole pokazatelj su iznimnog interesa za suradnju s kustosima Muzeja i rad s muzejskim zbirkama, a učenički umjetnički uradci proizašli iz ovih radionica dokaz su da je fosile moguće promatrati u posve drugačijem 'svjetlu' te ih doživjeti kao inspiraciju i izazov za umjetničko stvaranje. Svaki od tih fosila jedinstven je i neponovljiv, kako po svojem vanjskom obliku, tako i po zamršenim unutarnjim strukturama što u presjecima nerijetko podsjećaju na neistražene labirinte. No, usprkos svojoj jedinstvenosti, svaki od njih pruža nebrojene mogućnosti za različite interpretacije, pa i posve osobne doživljaje. Izložba će biti otvorena povodom Dana Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koji je popraćen bogatim programom predavanja i radionica.

Stručni suradnici: Sanja Japundžić, Dražen Japundžić, Tamara Đerek, Marija Bošnjak. Likovni postav izložbe: Vinka Mortigjija Anušić. Suradnici na likovnom postavu: Ines Fey Gjurin, Lucija Gudlin, Anita Parlov, Miroslav Sabolić, Judita Šercar i Vladimir Šimunić