POKRIVENO I RASKRITO

Otvorena izložba o seksualnosti Istre 'Gajba i tić'

28.04.2017 u 09:49

Bionic
Reading

S artefaktima koji se protežu od prapovijesti do današnjih dana i većinom prate mušku i žensku liniju prihvaćanja teme spola i spolnosti u četvrtak navečer je u Izložbeno-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli svečano otvorena izložba 'Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre'.

Ocijenivši  kako se radi o zahtjevnom projektu, kao plodu trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja, ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo izrazio je zadovoljstvo što je izložba nastala u koordinaciji istarskih muzeja i kako se na izložbi 'ljubav prezentira na jedan poseban način'.

'Nije to komercijalni, niti vulgarni način, već jasan i razumljiv, a opet drukčiji', rekao je Komšo i dodao kako su "'gajba i tić zapravo metafore za ženski i muški spolni organ, poznate iz pučkih pjesama koje su se pjevale, a i danas se pjevaju, u onim trenucima kada fešte uz vino prelaze u svoju kulminaciju'.

Izložba Gajba i tić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić koji su rekli kako izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost u Istri od prapovijesti do danas.

 Nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre, a zastupljeni su i muzeji iz 'geografske' Istre - iz Kopra, Pirana, Trsta i Aquileie.

Inače, koordinacija istarskih muzeja realizirala je 2012. izložbu 'Ki sit ki lačan', dobivši tada prestižnu nagradu za izložbeni projekt godine Hrvatskog muzejskog društva. Izložba 'Gajba i tić' bit će otvorena do 31. listopada.