festival hrvatske drame za djecu

Otvoren Mali Marulić: Nagrada za najbolji tekst pripala 'Putu u Maštaluziju'

04.04.2023 u 09:20

Bionic
Reading

Festival hrvatske drame za djecu - Mali Marulić otvoren je u ponedjeljak navečer u splitskom Gradskom kazalištu lutaka proglašenjem dobitnika nagrada za najbolji dramski tekst koju je dobio 'Put u Maštaluziju', autorice Marijane Nole

Prvonagrađeni dramski tekst "Put u Maštaluziju" prema obrazloženju je interaktivna bajka, te promišljena dramska igra koja kombinira stvarne i izmaštane likove, prolazi kroz niz poznatih bajki i na šarmantan način inzistira na dječjoj uključenosti u potragu dvojice dječaka prijatelja za prijateljicom izgubljenom u svijetu mašte.

"U svijetu djece koji je sve više lišen mašte i sveden na Internet komunikaciju, chatove i Instagrame, "Put u Maštaluziju" promovira povratak mašti, čitanju i dječjoj kreaciji, pa u drami sama djeca u publici odlučuju u kom će pravcu priča ići", obrazloženje je prve nagrade za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište za djecu.

Druga nagrada dodijeljena je tekstu "Naočapke", autorica Maje Katić i Dunje Fajdić, a treća tekstu "Tik-tok-bum!", autorice Hane Veček.

Za tekst "Naočapke" u obrazloženju se kaže da je duhovita priča koja se poigrava s likovima i motivima klasičnih bajki dok je za tekst "Tik-tok-bum!" istaknuto da je napisan za tinejdžersku publiku ali i sve osobe koje sudjeluju u njihovom životu.

Na ovogodišnji Mali Marulić prijavljena je 21 predstava od kojih je njih osam odabrano za izvedbu.

Šesnaesti po redu Festival traje do 6. travnja, a otvorio ga je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, poručivši da je ponosan što je Split organizator okupljanja pisaca za djecu. "Ugodno je vidjeti kreativnost na ovom festivalu", kazao je Puljak.