JUBILARNO IZDANJE

Otvoren 10. Festival prava djece

10.10.2018 u 13:26

Bionic
Reading

U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu sinoć je održana svečanost otvaranja ovogodišnjeg izdanja Festivala prava djece, ali i proslava njegovog desetog rođendana. Festival se godinama razvija i raste, postajući dostupan sve većem broju djece i mladih širom Hrvatske, zahvaljujući podršci i pomoći brojnih umjetnika, stručnih suradnika, partnerskih organizacija, gradova koji su ugošćavaju festivalski program, medija koji ga podržavaju, malih i velikih koji drže do prava djece i što je najvažnije, vjeruju u bolje sutra

Zahvalivši svima na podršci, Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala prava djece, obraćajući se publici prisjetila se početka.

'Kad smo prije 10 godina krenuli s Festivalom, znali smo da je važno dati riječ djeci i učiniti sve što možemo kako bi se njihova riječ čula. Znali smo i da je prostor umjetnosti jedno od najsnažnijih mjesta u kojem jedan čovjek drugom čovjeku progovara o svom životu. O životu koji svi dijelimo. O zajednici u kojoj svi živimo. Imajući na umu snagu univerzalne prirode umjetnosti i stvaralaštva – ovaj se festival prirodno spojio s filmskim stvaralaštvom djece i mladih. Iz njihovih smo filmova u ovih deset godina naučili da oko, um i srce djeteta vide potencijal, ne stavljajući negativni predznak različitome od sebe. Riječ zajednica polazi od riječi zajedno, a živjeti u zajednici znači imati prava i odgovornost prema pravima drugoga u zajednici. Pozivamo vas stoga, desetu godinu zaredom, da zajedno širimo vidike, vratimo se u djetinjstvo, čujemo jedni druge. Pozivamo vas da i u kino dođete zajedno - djeca i roditelji, bake, djedovi, najbliži odrasli... Zajedno ćemo mnogo naučiti jedni o drugima, ali i o seb samimai. I najvažnije - podsjetiti se koliko je živa, nepredvidiva, neobična, prepuna pozitivnih rješenja i kreativna - ova naša zajednica u kojoj imamo sreću živjeti. Pozivamo vas da slavimo dječja prava zajedno!, rekla je Aćimović.

  • +5
Otvoren 10. Festival prava djece Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Festival prava djece

Svojim su nastupom svečanost otvaranja Festivala prava djece obogatili polaznici radionice zvuka Ivane Đula pod vodstvom Luke Vrbanića, Zbor i orkestar Glazbene škole Elly Bašić pod vodstvom Stjepana Vugera te dirigentskom palicom Dore Remenar, Inkluzivna plesna skupina pod vodstvom koreografkinje Nikoline Medak, a gošće iznenađenja bile su Nina Violić, Ana Sršen te Maja Posavec. Putem video veze dio programa svečanog otvorenja Festivala bili su Ivan Đikić i Vanja Černjul. Prikazan je i kratki igrani film “Tiho dijete”, nagrađen Oscarom za 2018., a ta priča o gluhoj djevojčici dirnula je sve u publici.

Do 26. listopada u programu 10. Festivala prava djece u 20 gradova širom Hrvatske tisuće djece će gledati filmove koje su napravila djeca imladi, filmove koji govore o njihovim vršnjacima, raspravljati o njima, sudjelovati u edukativnim radionicama, učiti o filmskom stvaralaštvu