PROGON ŽIDOVA

Otkrivena sramotna povijest bečkog orkestra

11.03.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Nova istraživanja otkrila su da je više od polovice članova Bečkog filharmonijskog orkestra tijekom Drugog svjetskog rata bilo u nacističkoj stranci

Desetljećima su voditelji Bečke filharmonije dopuštali samo selektivan pristup njihovoj arhivi. Politički pritisak na njihove članove ipak je doveo do toga da komisija sastavljena od trojice povjesničara, na čelu s Oliverom Rathkolbom, pomnije prouči njihovo djelovanje u razdoblju od 1938. do 1945. Otkriveno je da je 13 glazbenika bilo protjerano iz orkestra zbog toga što su bili Židovi ili oženjeni Židovkama. U izvještaju se navodi i prikrivanje dokaza o neslavnoj povijesti slavnog ansambla.

Prvi put su u javnost izašli podaci o ulozi orkestra u nacističkoj propagandi te o progonu njihovih članova koji su bili Židovi. Čak 60 članova od 123 glazbenika bili su nacisti. Od 13 glazbenika protjeranih iz orkestra, petoro je umrlo u koncentracijskim logorima, ostali su bili deportirani i izgubio im se trag, ali nijedan se nije vratio, otkriveno je u nedavnom istraživanju.

Rathkolb je također nastojao rasvijetliti misterij prstena časti dodijeljenog Balduru von Schirachu, nacističkom gradonačelniku Beča koji je nadgledao i organizirao deportacije tisuće Židova. Prsten koji je prvi put prezentiran 1942. bio je izgubljen, ali Von Schirach je dobio zamjenu 1966, nakon otpuštanja iz zatvora Spandau u kojem je boravio zbog zločina protiv čovječanstva.

Povjesničari su godinama nastojali otkriti identitet čovjeka koji je bivšem bečkom gradonačelniku dao zamjenski prsten. Sudeći po istraživanjima povjesničara Wilhelma Bettelheima, misteriozna osoba je bio Helmut Wobisch, svirač trube i član bečkog orkestra, koji je ujedno bio i član nacističke stranke te se kasnije pridružio zloglasnim SS-ovcima.

Voditelj orkestra Clemens Hellberg optužen je da nije uključio detalje o povezanosti Filharmonije s nacistima u svoju knjigu 'Democracy of Kings', objavljenu 1992, koja je smatrana službenim povijesnim prikazom rada orkestra. Hellberg je tvrdio da nije imao pristup relevantnim dokumentima u vrijeme pisanje knjige. Ove nedjelje, nakon objave sadržaja novih istraživanja, Hellberg je ustanovio da su povjesničari zakasnili, ali da mu je drago što su se svi našli na istom putu – otkrivanja istine.