U SPLITSKOM HNK

Otkrivena poprsja glumaca Dvornika, Krstulović i Gende

12.10.2009 u 17:49

Bionic
Reading

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) otkrivena su poprsja troje velikana hrvatskog i splitskog glumišta Borisa Dvornika, Zdravke Krstulović i Josipa Gende, u povodu početka kazališne sezone u Splitu koja počinje večeras praizvedbom drame 'Prije sna' Lade Kaštelan

Poprsje Borisa Dvornika izradio je Kuzma Kovačić, Zdravke Krstulović - Marija Ujević-Galetović, a Josipa Gende - Kažimir Hraste

Intendant splitskog HNK Milan Štrljić rekao je da izrada poprsja troje glumaca nije samo njihovo fizičko uobličenje, nego i 'velik, najveći, pljesak životu koji su odavno izborili i za sebe, i za nas'.

Govoreći o svakom od troje glumaca, pjesnik Jakša Fjamengo istaknuo je kako je Boris Dvornik 'sinonim i ikona Splita'. 'Za Dvornika su ljudi vezivali svoje emocije. Dvornik je glumio sve likove koji su strujali ovim podnebljem', kazao je Fjamengo.

Milan Štrljić i Marina Walner otkrili su bistu Zdravke Krstulović

Po njegovim riječima, Zdravka Krstulović bila je angažirana do krajnjih granica. 'Igrala je svjetski repertoar, ali i naš lokalni', kazao je Fjamengo, dodavši da se svojim glumačkim umijećem 'upisala u vječnu knjigu splitskog HNK'.

Za Gendu je Fjamengo naveo da je glumac 'nepotrošene energije'. 'Genda je glumac tisuću života. Gotovo da u zadnjih 30-ak godina u Hrvatskoj i Splitu nije bilo uloge a da je nije tumačio Genda', rekao je Fjamengo.

Dvornikovo poprsje, izradu kojega je sponzorirala Slobodna Dalmacija, otkrio je glavni urednik toga dnevnog lista Zoran Krželj. Izradu poprsja Zdravke Krstulović donirala je splitska tvrtka Elanija, a poprsje je otkrila njezina direktorica Marina Wagner. Gendino je poprsje sponzorirala tvrtka Tromont, a otkrio ga je predstavnik te tvrtke Ivan Žaja.

Nakon toga je u HNK predstavljena knjiga 'Prije sna' Lade Kaštelan. Autorica pogovora Lada Martinac-Kralj je istaknula kako tom dramom Lada Kaštelan 'ujedinjuje sve svoje spisateljske silnice'. 'Riječ je o realističnu komadu u kojem se miješa postupak iluzije i sna', rekla je Lada Martinac-Kralj.

Knjiga je na hrvatskom i engleskom jeziku objavljena prije dvije godine u nakladi zagrebačke biblioteke Masion, ali je prvi put javno predstavljena.

Autorica Lada Kaštelan rekla je kako se za knjigu, otkako je objavljena i na engleskom jeziku, zanimaju i strane kazališne kuće.