SLIKA SMATRANA KOPIJOM

Otkriven vrijedan Rembrandtov autoportret

19.03.2013 u 10:02

Bionic
Reading

Portret čovjeka nakošenog izraza lica, koji nosi crni šešir s nojevim perom, povjerena je Nacionalnoj zakladi opatije Buckland, kao dobra, ali relativno jeftina slika iz 17. stoljeća. Nedavno je identificirana kao Rembrandtov autoportret vrijedan i do 20 milijuna funti

Iako u uglu slike stoji Rembrandtov potpis i datira iz 1635. godine, kad je umjetnik imao 29 godina, slika je smatrana kopijom nekog od njegovih kasnijih učenika. Opatija Buckland sliku je dobila kao poklon 2010. te su zaključili kako je neće prodavati.

Vodeći svjetski ekspert za Rembrandta, Ernst van de Wetering, nakon nove istrage odbacio je 45-godišnje vjerovanje da je slika imitacija nekog manje uspješnog autora.

De Wetering, nizozemski povjesničar umjetnosti i voditelj projekta Rembrandt Research, kaže da je do promjene u autorizaciji došlo nakon preispitivanja djela.

'Tijekom posljednjih 45 godina skupili smo mnogo znanja o Rembrandtovim autoportretima i fluktuacijama njegovog stila', objasnio je.

Djelo je ispitano rendgenom 2005. godine, a zajedno s novim dokazima 'nevjerovatno je povećalo mogućnost da ga je naslikao sam Rembrandt'. Nakon ponovnog pregledavanja slike, De Wetering je primijetio kako je slikarska tehnika u tonu s drugim Rembrandtovim djelima iz tog perioda. Otkriće čini ovaj autoportret prvim Rembrandtovim djelom u kolekciji Nacionalne zaklade, koja broji preko 13.500 slika.

Tijekom ove godine slika će otići na čišćenje i dalja ispitivanja kako bi se dodatno potvrdilo De Weteringovo otkriće. Ispitivanje će uključivati rendgen, analizu pigmenta boje, infracrvenu reflektografiju i analizu godova na drvenoj ploči na kojoj je portret naslikan, kako bi se odredila točna starost.