Čitajmo za ljepši planet!

Osvojite fantastično edukativne slikovnice za male i velike

15.06.2021 u 11:39

Bionic
Reading

Ljepotu prirode i važnost očuvanja okoliša moramo cijeniti svaki dan godine, a lipanj nas posebno upozorava na važnost očuvanja prirode! Lipanj je mjesec u kojem slavimo nekoliko važnih datuma. Proslavili smo Svjetski dan zaštite okoliša (5.6.), Svjetski dan zaštite oceana i Svjetski dan planinske prirode (8.6.), a 29.6. se održava Međunarodni dan rijeke Dunav

Lipanj nas podsjeća koliko je važno čuvati našu planetu za sadašnjost, ali i za buduće generacije. Od malena je važno razvijati dječju svijest o očuvanju okoliša. Zato smo izdvojili odabrane slikovnice o ekologiji i važnosti prirode, bioraznolikosti, životinjama, našim dragim kukcima i nezaobilaznim pčelama. Odabrali smo 3 fantastično edukativne slikovnice za male i velike!

Ela spasiteljica pčela

Ela je hrabra djevojčica koja se obožava igrati u vrtu i brinuti o kukcima. Ne straše je zapetljane mreže i zujanje u travi, a pod njenim budnim okom nijednom kukcu ne nedostaje skrbi. Voli ih sve – one koji pužu, zuje, gmižu ili se migolje. Jednoga dana njezinu pomoć zatraže uplašene pčele jer njihovu domu prijeti velika opasnost. Ela zna koliko su pčele važne i vrijedne, zato će se odlučno boriti za njihov spas. U tome će joj pomoći poseban rođendanski dar – čarobno povećalo. Pridružite se Eli u borbi za opstanak pčela i otkrijte zanimljive činjenice iz svijeta kukaca. Postanite i vi ljubitelji kukaca!

Sunce za doručak

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju zobene pahuljice? Jeste li znali da guma na vašim cipelama potječe od stabla? Znate li koje biljke liječe, a koje su opasne? Ovaj predivno ilustrirani priručnik o začuđujućim činjenicama o prirodi slavi biljke bez kojih ne bismo mogli zamisliti svakidašnji život. Njihovom preradom nastaju razni proizvodi – od paste za zube s okusom mente do pamučnih majica. Stručnjak za biljke Michale Holland objašnjava kako biljke jedu Sunce ne bi li proizvele hranu koju mi jedemo i stvorile zrak koji udišemo. Dokazano je da se među biljkama i u prirodi osjećamo sretnijima, nadahnutijima za stvaranje umjetničkih djela i inovacija. S pomoću projekata Uradi sam otkrit ćete tajne biljaka i potaknuti vlastitu kreativnost.

Greta i divovi

Greta živi u predivnoj šumi okružena šumskim životinjama koje su zabrinute jer im prijeti opasnost od divova. Greta je znala da divovi postoje, no sada su postali izrazito nasrtljivi. Počeli su sjeći stabla kako bi izgradili kuće. Zatim su posjekli još stabala i izgradili još veće kuće. Kuće su prerasle u naselja, a naselja u gradove, sve dok šume nije gotovo posve nestalo. Zar je moguće da su pohlepni divovi zaboravili na sve ljepote šume i na njezine stanovnike? Greta čuje vapaj životinja i zna da im mora pomoći, ali pita se kako. Nasreću, Greta ima ideju. Ova predivno ilustrirana slikovnica donosi priču o djevojčici koja se hrabro suprotstavila naizgled nedostižnim divovima i ukazala im na grubost i posljedice njihova postupanja. Mogu li naizgled nepomirljive strane ipak postići dogovor i živjeti složno i skladno? Slikovnica Greta i divovi alegorijska je priča inspirirana životom djevojčice Grete Thunberg, čiji je hrabri govor pred švedskim parlamentom o globalnom problemu klimatskih promjena odjeknuo diljem svijeta te je nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Priča o Greti i divovima na nježan i nenametljiv način najmlađim čitateljima prenosi poruku o potrebi savjesnog postupanja prema prirodi koja je naš dom i uči ih kako nitko nije premalen da bi njegov glas odjeknuo jer se mnoge mogućnosti otvaraju u zajedništvu i međusobnom uvažavanju. Naposljetku, Gretin dijalog s divovima nije završio, a svaki čitatelj može pridonijeti. Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene!

Čitateljima tportala darujemo jedan set od tri knjige (Ela spasiteljica pčela, Sunce za doručak i Greta i divovi), a dobitnik je Dejan Petrak.