DOBAR KULTURNI IZLET

Ostavština Paula Cezannea u Budimpešti

27.10.2012 u 11:41

Bionic
Reading

Prestižni svjetski muzeji posudili su vrijedna Cézanneova djela za izložbu, koja je u čast francuskog majstora otvorena u Budimpešti

U Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti upravo je otvorena izložba pod nazivom 'Cézanne i prošlost – Tradicija i kreativnost'.

Na izložbi je predstavljeno 40 djela Paula Cézannea te djela drugih autora poput Rafaela, Michelangela, Goye, Delacroixa, Chardina, Poussina... koji su utjecali na umjetnički izričaj toga postimpresionističkog slikara.

Budimpeštanska izložba, međutim, prilika je i da posjetitelji vide recepciju Cézannea u Mađarskoj.

Paul Cézanne od impresionizma je želio napraviti trajan izričaj koji bi stajao uz bok ostalim velikim stilovima. Redovito je posjećivao muzeje u malim mjestima, ali i pariški Louvre.

Slikao je klasične antičke aktove, renesansne, izražavao se po uzoru na maniriste i barokne majstore te romantičare, i to tijekom cijele svoje umjetničke karijere, što dokazuje i ova izložba.

Muzeju u Budimpešti posudbama su pomogli prestižni svjetski muzeji: Musée d’Orsay, Musée du Louvre, Musée de l’Orangerie and Petit Palais in Paris, The National Gallery and the British Museum in London, Galleria d’Arte Moderna in Milan, the Pushkin Museum in Moscow, the Von der Heydt Museum in Wuppertal, the Albertina in Vienna, the Metropolitan Museum of Art, New York, the Pierpont-Morgan Library...