Noć muzeja 2023.

Osječki muzeji pripremili brojne sadržaje, jedna od izložaba posvećena je povijesti hrvatskog novca

27.01.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Osječke muzejske ustanove, Muzej likovnih umjetnosti (MLU), Muzej Slavonije i Arheološki muzej brojnim će se sadržajima, izložbama i radionicama, uključiti u obilježavanje ovogodišnje Noći muzeja

Uz aktualnu izložbu 28. slavonskog biennala "Nove paradigme sreće od osječke dade do suvremenog kaosa", posjetitelji će u osječkom MLU moći pogledati izložbu učeničkih radova "Slavonski biennale - Gen Z", koja je likovni i prezentacijski program te se održava prvi put, i to kao popratni program 28. slavonskog biennala.

Održat će se i radionica reciklirane poezije i izrade fanzina, koja se tematski naslanja na aktualnu izložbu MLU-a, čiji je cilj interaktivno upoznati polaznike s pojmom dadaizma u književnosti, odnosno poeziji koji se bez direktne veze počinje primjenjivati i kroz fanzin, kao jedan od brojnih odjeka tog avangardnog pokreta.

U MLU će se, uz ostalo, održati i performans Maje Bojanić te radionica crtanja 3D olovkom.

Muzej Slavonije za ovogodišnju Noć muzeja pripremio je otvorenje izložbe "Moleraj - tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima", a ove će tehnike oslikavanja biti predstavljene pomoću građe koja se čuva u Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije.

U tom će se muzeju otvoriti i izložba "Laku noć kuno, dobro jutro euro", koja posjetitelje provodi kroz dio iznimno bogate i zanimljive povijesti hrvatskoga novca.

U osječkom Arheološkom muzeju građani će, uz stalni izložbeni postav "Prapovijest“ te "Seoba naroda i srednji vijek“, moći razgledati gostujuću izložbu zagrebačkog Arheološkog muzeja "Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti".