Filmski trijumf

Oscarom pozlaćen film 'Trgovački putnik' od 23. ožujka u izabranim kinima

22.03.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Film zbog kojeg je kontroverzni iranski redatelj Asghar Farhadi prekinuo snimanje s Penelope Cruz. Hitchcockovska drama o tankoj granici ljubavi i mržnje, osvete i praštanja

Asghar Farhadi još je jednom pokazao zašto ga je renomirani časopis 'The Time' uvrstio među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. On nije samo najjača karika današnje iranske kinematografije, on se beskompromisno bori za ono u što vjeruje. Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara poprilično je 'zakuhao' situaciju, kad je u znak protesta znak protiv Trumpa i njegove antiizbjegličke politike koja njegovu iranskom narodu ne dopušta ulazak u SAD, otvoreno bojkotirao ceremoniju.

Ipak, 'Trgovački putnik', priča koja je Farhadija u početku toliko obuzela da je prekinuo snimanje filma s Penelope Cruz i vratio se u domovinu realizirati je, u žestokoj konkurenciji s favoriziranim Toni Erdmannom redateljice Maren Ade, osvojio je Oscara za najbolji film na stranom jeziku, kao i 'dražesne pupoljke canneske' šest mjeseci ranije, točnije nagradu za najbolji scenarij i najbolju glavnu mušku ulogu za Shahaba Hosseinija, s kojim je Farhadi surađivao i na prethodnu filmu 'Nader i Simin se rastaju', koji je nanizao brojne nagrade, uključujući i Oscara za najbolji strani film, i Farhadija vinuo u zvjezdanu redateljsku orbitu. Inače, slavni iranaski redatelj u vitrini ima sve najznačajnije filmske nagrade - Berlinskog srebrnog medvjeda (dvostruko), Zlatni globus i brojne druge...

Drama-triler 'Trgovački putnik' nosi hitchcockovsku notu stalne neizvjesnosti i iščekivanja, u čemu je Farhadi nenadmašan majstor zanata, jer dok trnci prolaze kožom, gledatelj je emocionalno uznemiren i stalno zabrinut za likove i njihovu sudbinu. U ovoj priči to je bračno-glumački par Rana i Emad kojem se, zbog iznenadne opasnosti od rušenja zgrade u kojoj žive (uvjeti života u Iranu!) te prisilne selidbe, život okrene naglavačke. Spletom nesretnih okolnosti, njihov je odnos, kao i u predstavi 'Smrt trgovačkog putnika' koju trenutačno pripremaju na kazališnim daskama, stavljen na kušnju, a moralne i emotivne dvojbe postaju nepodnošljiv uteg - Ako ti netko uništi život, kako ga ne mrziti? Je li osveta opravdana i u kojim uvjetima ili treba pronaći snage i oprostiti?

Struka je film počastila izuzetnim komplimentima, pa tako Variety hvali božanstvenu glumu i uraganske emocije tandema Alidoosti-Hosseini, Guardian naglasak stavlja na pametnu prču i besprijekornu dramu, dok se Hollywood Reporter divi kako Farhadi znalački plete mrežu oko gledatelja i na kraju ga ostavlja bez daha.

Iransku egzotiku na velikom platnu možete pogledati u izabranim kinima od 23. ožujka!