POTTERMORE

Online čarobnjak izazvao nezapamćen interes

17.08.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Prvi pogled u digitalni svijet Harrya Pottera 'Pottermore', koji britanska spisateljica J.K. Rowling razvija kao platformu za nastavak druženja s malim čarobnjakom nakon što je objavljen i posljednji, sedmi nastavak knjige, odnosno osmi filma, otkriva izuzetno maštovit i elaboriran svijet, piše britanski Guardian.

Iako se za širu publiku otvara tek u listopadu, 'Pottermore' je već preplavljen obožavateljima. Od najave projekta do 3. kolovoza na njega je zabilježeno više od 22 milijuna klikova uz nekih 50 tisuća zahtjeva u sekundi, u utrci za dobivanje ranijeg pristupa toj stranici i priliku za sudjelovanje u njezinu razvoju.

Pristup samoj stranici je besplatan - Rowling je kazala kako se radi o gesti 'uzvraćanja čitateljstvu Harrya Pottera', koje broji na stotine milijuna obožavatelja diljem svijeta, ali će biti jedino mjesto na kojemu je moguće kupiti elektroničke verzije sedam naslova iz tog serijala.

Zakoračivši u stranicu, korisnik započinje putovanje svijetom Harrya Pottera slijedeći Harryjeve stope - otvaranjem računa u goblinskoj banci Gringotts, obilaženjem Zakutne ulice u potrazi za novom školskom opremom te biranjem čarobnog štapića. Polako se probijajući kroz priču, korisnik otključava nove sadržaje, može klikati i prikupljati predmete koje sprema u svoj kovčeg, graditi i razvijati svoje profile, pridodavati vlastite crteže, prikupljati knjige i čokoladne žabe, učiti čarolije, te pripremati čarobne napitke.

Profil u 'Pottermoreu' može se povezati i s korisnikovim profilom na Facebooku te tako razvijati mreža prijatelja.

Rowling je za ovaj web projekt, zamišljen kao mjesto za međusobnu interakciju obožavatelja ali i komunikaciju sa samom autoricom, dosad napisala veliku količinu novog materijala te pripremila dosta ranije neobjavljenog materijala. Tako, primjerice, njezine bilješke otkrivaju da je sumorni dom Dursleyevih u Kalininom prilazu br. 4 nesvjesno modelirala prema kući vlastita djetinjstva u Winterbourneu, nedaleko Bristola.

'Toga sam prvi put postala svjesna kada sam se, zakoračivši u kuću sagrađenu u filmskom studiju Leavesden, našla u istovjetnoj replici svoje stare kuće sa svime sve do posljednjeg detalja - do položaja ormara ispod stepenica i točne lokacije svake pojedine sobe. To je bilo doista uznemirujuće iskustvo', piše autorica.

Digitalizirani svijet Harrya Pottera zasad će se protezati na njegov tek prvi dio, priču 'Harry Potter i Kamen mudraca', a ostali će uslijediti kasnije.