IZLOŽBE 2012.

Od plastičnih operacija do idiličnog Božića

26.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Iako na prilično lošem glasu, godina na zalazu bila je blagonaklona prema ljubiteljima vizualnih umjetnosti te se na domaćem kulturnom meniju našao šarolik izbor zbivanja. Donosimo pregled, prema našem izboru, najatraktivnijih izložbi 2012.

Da interesantnih umjetničkih zbivanja neće nedostajati, nagovijestila je već izložba 'Tizian, Tintorreto, Veronese – veliki majstori renesanse' s kojom je galerija Klovićevi dvori ušla u novu godinu, a zagrebačkoj je publici predstavila djela talijanskih renesansnih majstora nastala između 1450. i 1590. koja su naručivali hrvatski naručitelji, uglavnom predstavnici crkvenih zajednica, no i plemići te pomorski trgovci.

U Klovićevima smo se ove godine imali prilike upoznati s kiparskim opusom francuskog umjetnika Edgara Degasa, jednog od najvećih umjetnika modernog doba kroz izložbu 'Edgar Degas – skulpture', dok je bez dileme najznačajnija ovogodišnja izložba gornjogradske galerije bila izložba Jurja Julija Klovića, umjetnika po kojem nosi ime. Izložba je pripremana više od dvije godine te je prvi put hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti predstavljen sitnoslikarski opus Jurja Julija Klovića.

Klovićeve je posjetio i velikan eksperimentalnog kazališta Robert Wilson i predstavio svoje HD video portrete svjetski poznatih imena poput kraljice burleske Dite von Teese te glumaca Roberta Downeya Jr. i Brada Pitta, dok kraj godine i početak nove ta galerija provodi u duhu socijalizma s još jednom značajnom izložbom 'Refleksije vremena – 1945. – 1955'. Izložba se može razgledati sve do 10.ožujka 2013. te kroz štafete mladosti, pionirske kape i marame, fotografije radnih akcija, zastave i pjesme iz NOB-a, Titova odijela i gotovo 500 drugih predmeta oživljava vrijeme od dolaska partizana i uspostave vlasti, preko obnove i izgradnje do Tita i njegove transformacije iz maršala u dandyja, oživljava desetljeće poslije velikog rata.

Muzej za umjetnost i obrt, nakon jednogodišnje stanke, ponovno je ugostio uvijek rado praćenu izložbu hrvatskog dizajna na kojoj je predstavljen pregled dizajnerskog stvaralaštva u svim područjima dizajnerskog djelovanja – od vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna postava izložbi i signalizacije, dizajna elektroničkih i interaktivnih medija do dizajnerskih koncepata i modnog dizajna.

U istom muzeju imali smo prilike pogledati i izložbe s najvećeg hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays. Uz fotografije ovogodišnjih laureata i izložbu hrvatske modne fotografije, predstavljen je ciklus 'S distance' pulskog fotografa Hassana Abdelghanija, dobitnika festivalske nagrade za najbolji umjetnički koncept.

U skladu s izrekom 'šećer na kraju' Muzej za umjetnost i obrt godinu završava prigodnom izložbom Advent u MUO-u koja obara rekorde posjećenosti te ju je u tri tjedna trajanja posjetilo preko osam tisuća posjetitelja. Izložba je posvećena tradiciji slavljenja božićnih blagdana u obiteljskom krugu te kroz starinski nakit i dječje igračke oživljava Božić kakav je nekad bio.

Nešto posve suprotno od tradicije i pitome obiteljske atmosfere imali smo ove godine prilike doživjeti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu koji nas je kroz različita zbivanja suočio s rizikom, radikalnim umjetničkim performansima, umjetničkim provokacijama ili pak dizajnom bez granica.

Izdvojiti valja izložbu 'Ljubav prema riziku', najveći međunarodni projekt Muzeja suvremene umjetnosti od njegovog preseljenja s Gornjeg grada na novozagrebačku adresu. Zagrebačkoj publici predstavljeni su umjetnici, njih trideset i četvero, čija voljnost da riskiraju često sablažnjava i šokira promatrača. Jedna od najpoznatijih umjetnica zastupljenih na izložbi bila je ORLAN koja je pažnju medija redovito osvajala nizom plastičnih operacija, a za sebe kaže da je prva umjetnica koja je plastičnu kirurgiju koristila kao medij.

I ove godine kroz natječajnu izložbu T-HTnagrada@msu.hr u MSU-u je predstavljen presjek recentne domaće suvremene umjetnosti, a ovogodišnji pobjednik bio je Damir Bartol Indoš i njegova zvučna instalacija 'O postojanju Čovjeka šahtofona'. U istom muzeju ljubitelji dizajna imali su se prilike susresti sa svjetskom dizajnerskom zvijezdom Karimom Rashidom i njegovim radovima.

Treću godinu zaredom ulični umjetnici obračunali su se s oronulim pročeljima zgrada te promijenili izgled Sigeta. Otvorenje novog Muzeja ulične umjetnosti – MUU u Sigetuu u Zagreb je dovelo brojne međunarodne grafiterske zvijezde te je, u tom smislu, ova godina označila dosad najinteresantnije izdanje tog projekta od njegova pokretanja.

Kroz izložbu 'Kultura pušenja - od tabua do tabua' publika je imala prilike prošetati duhanskim putem - od početka liberalizacije uživanja u duhanskome dimu, koju je proveo car Franjo Josip I sredinom devetnaestog stoljeća, preko zadimljenih europskih salona i ateljea, stasanja duhanske industrije u Hrvatskoj pa sve do stvaranja sveprisutnog kulta cigarete kao simbola slobodoumlja i strasti te, u konačnici, zabrana, a brojne posjetitelje privukla je putujuća izložba 'Ah ti kućanski poslovi' Muzeja Slavonije iz Osijeka, postavljena u Zagrebu i Šibeniku.

Cjelovit izbor pogledajte u fotogaleriji.