EDICIJA F11

Objavljene tri nove monografije o suvremenoj hrvatskoj fotografiji

09.12.2016 u 11:46

Bionic
Reading

U prostorijama KIC-a (Preradovićeva 5) u utorak 20. prosinca, s početkom u 19 sati, bit će predstavljene tri monografije o suvremenoj hrvatskoj fotografiji: 'Hrvatska rapsodija: Pograničja' (Hrvoje Slovenc), 'Street Photography' (Hana Miletić) i 'Toplice' (Bojan Mrđenović)

Kako je navedeno u priopćenju Ureda za fotografiju, na promociji će uz autore sudjelovati Ivana Vučić i Sandra Križić Roban iz Ured za fotografiju, a knjige će predstaviti Maša Bajc i Jasna Jakšić.

Knjige su objavljene u ediciji F11 Ureda za fotografiju, uz pomoć Zaklade Adris. Nakladnička djelatnost Ureda za fotografiju nadovezuje se na višegodišnji rad udruge, u skladu s interesima za fotografiju koju i inače promoviraju na web portalu Suvremena hrvatska fotografija te u sklopu izložbenog programa u Galeriji Spot.

Ova udruga važnost daje predstavljanju i brizi za suvremenu fotografiju u raznim njezinim pojavnostima, a serija fotografskih monografija F11 njihov je odgovor na nedostatno kontinuirano objavljivanje o mediju fotografije. Riječ je o knjigama (malog) formata, u kojima se osim odabranih radova fotografa objavljuju kritičko-teorijski tekstovi o suvremenoj fotografiji. Na taj način, osim poticanja samoga fotografskog stvaralaštva sudjeluju i u razvitku kritike i teorije suvremene fotografije u Hrvatskoj.

Ured za fotografiju namjerava nastaviti nakladničku seriju, poticati istraživanja suvremene fotografije i njezinih značajki te u procese uključiti kritičare i teoretičare kako bi scenu obogatili znanjima o raznovrsnim pristupima mediju.

Nakladnički projekt F11 zamišljen je kao međunarodna platforma znanja o suvremenoj hrvatskoj fotografiji koju se na ovaj način značajnije integrira u međunarodni kontekst, uz ostalo i stoga što su sve tri knjige objavljene na hrvatskom i engleskom jeziku.