priznati riječki slikar

Objavljena monografija Voje Radoičića, umjetnika čiji 'humor oslobađa'

28.06.2017 u 09:46

Bionic
Reading

U Vijećnici Grada Rijeke 27. lipnja predstavljena je likovna monografija u zemlji i inozemstvu poznatog riječkoga slikara, scenografa i multimedijskog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića, naslovljena 'Radoičić: San', a sadrži oko 500 fotografija Vojinih radova

Fotografije prate tekstovi povjesničara umjetnosti Tonka Maroevića, Jerice Zihler i Nadežde Elezović, u likovnoj i grafičkoj obradi Branka Lenića, a riječ je o prvoj knjizi u izdanju nove nakladničke kuće 'Val'.

'Zahvaljujem, ne samo zato što mi je izdana monografija 'San', već zato što ste me prihvatili ljudski', rekao je na promociji svoje monografije 87-godišnji Vjekoslav Vojo Radoičić čije se brojne radove može vidjeti i na stranici Galerije umjetnina A.L.M.

Predstavljanje monografije 'Radoičić: San' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

Autor jednog od uvodnih tekstova, akademik Tonko Maroević, tom je prilikom istaknuo kako se radi o 'rijetko slobodnom umjetniku bez predrasuda, koji ponekad povezuje i krajnosti'.

'U svakom njegovu crtežu postoji neki začin, dodatak, vic, ironija, humor što nas oslobađa', zaključio je Maroević, dok je povjesničarka umjetnosti Nataša Lah objasnila da Radoičićeva djela nisu u zemlji i inozemstvu tako široko prihvaćena 'zbog dopadljivosti i dječje naivnosti' već zbog složenosti koja je skrivena na prvo gledanje, a koja često pruža niz susreta među suprotnostima ('slike i teksta, iskustva i neposrednosti, sidrišta i pučine, ptice rugalice i objektivnog promatrača'... ).