KNJIŠKI DISFUNKCIONALNI

Obitelji za čijim se stolom ne biste voljeli naći

28.12.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Ne postoje 'normalne' obitelji, pitanje je samo stupnja disfunkcionalnosti. Neke obitelji disfunkcionalne su na ugodno-kaotičan način, a neke toliko neugodno konfliktno i agresivno, u toj mjeri da njihovi članovi mjesecima unaprijed smišljaju kreativne isprike za nedolazak kući za praznike. Provjerite koji autori prednjače u prikazima nesretnih književnih obitelji

Što se književnosti tiče, čitatelji preferiraju priče o zanimljivim disfunkcionalnim obiteljima, nitko ne želi čitati o ukočenim, dosadnim i pasivnim manekenskim obiteljima koje nam se smiješe s plakata.

Obitelj kralja Leara, 'Kralj Lear' Williama Shakespeare
Shakespeare nudi puno materijala u svojim dramama od kojih bi se mogla složiti paleta najproblematičnijih obiteljskih odnosa. U 'Hamletu' se događa ubojstvo, tu su uvijek i vječno zapetljani odnosi u 'Romeu i Juliji', ali titulu najproblematičnije odnosi obitelj kralja Leara. Podijeljeno kraljevstvo, ludilo, mudra dvorska luda koju nitko ne sluša na putu do propasti, ispovjedi koje dolaze prekasno za spas te smrt i uništenje.

Obitelj Glass, sabrana djela J. D.-a Salingera
Široka paleta nesretnih sudbina zadesila je obitelj iz priča slavnog i kontroverznog Sallingera. Roditeljski pritisak, samoubojstvo najstarijeg brata, tragična pogibija u ratu najmlađeg, crna ovca obitelji koja postaje misteriozni redovnik i mentalno nestabilna sestra. Svi su aspekti pokriveni.

Obitelj Lannister, 'Pjesma vatre i leda' Georgea R. R. Martina
Najistaknutija patologija u obitelji Lannister svakako je incest između Cersei i Jaimeja. Plod njihove zabranjene ljubavi je Joffrey, dijete demonske naravi, koje, nesrećom, postaje kralj u ranoj adolescenciji te predstavlja kombinaciju ludosti, gluposti i sadizma. Osim toga, tu su stalne spletke koje uključuju naručena ubojstva članova obitelji i ubojstvo vlastitog oca.

Obitelj Incandenza, 'Infinite Jest' Davida Fostera Wallacea

Tko su članovi ove virtuoznim stilom opisane obitelji? Opsesivno-kompulzivna majka koja se upušta u brojne ljubavne afere, prepametni sin koji pleše na rubu ludila, suicidalni otac, sin rođen s tjelesnim i mentalnim oštećenjima i slavni ženskaroš koji tijekom romana iznevjeri gotovo sve bliske osobe.

Obitelj Lisbons, 'Nevina samoubojstva' Jeffreyja Eugenidesa
Obitelj pet mladih i lijepih djevojaka, od kojih svaka počini samoubojstvo na drugačiji način. Ostali poremećeni elementi u priči uključuju prisilno školovanje kod kuće i izolaciju koju provodi religiozna i opsesivna majka, voajerizam i konstantno zastrašivanje.



Obitelji iz svake knjige Johna Irvinga

Odnosi opterećeni Edipovim kompleksom, odsutni roditelji, incest, abortus: to su teme koje se iznova ponavljaju u svim Irvingovim pričama o nesretnim obiteljima.

Obitelj Black, 'Harry Potter' J. K. Rowling
Obitelj opsjednuta moći i političkim utjecajem u svijetu magije uklanja sve koji se nisu voljni priključiti njezinim ambicijama: odriču se najstarijeg sina, ubiju najmlađeg, poludjela rođakinja spava sa zlim moćnikom (Bellatrix i Voldemort najvjerojatnije su imali barem kratku aferu), majka koja u slobodno vrijeme dekapitira zmije i tragični lik sina koji leži u zatvoru zbog zločina koji nije počinio.

Obitelj Foxman, 'This is Where I Leave You' Jonathana Tropper

Dominantna majka-matrijarh sramoti obitelj neprikladnim odijevanjem, ogorčeni stariji brat, srednji sin koji se osvećuje gurajući kolač u anus novog dečka bivše žene, cinična starija sestra i najmlađi brat koji je 'Paul McCartney obitelji' jer je 'zgodniji, fotogeničniji od svih i okružuju ga glasine'. Kad se svi nađu na okupu zbog obiteljskog pogreba, nastaje kaos u kojem Tropper ispisuje briljantne retke mračnog humora.