PREDSJEDNIČKA INAUGURACIJA

Obami recitira gay latino pjesnik Richard Blanco

21.01.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Tko je Richard Blanco, američki pjesnik latino porijekla koji je izabran da recitira na inauguraciji predsjednika Baracka Obame? Blanco je dosad najmlađi inauguralni pjesnik, također prvi iz hispanoameričke i LGBT zajednice

Uloga poezije u politici na ovim prostorima nije nešto nepoznato. Dapače, inspirativni stihovi o domoljublju najboljih pjesnika Balkana znali su postati argument za opravdanje zločina nad drugim narodom. S druge strane, pjesnici su znali biti i trn u oku vlasti, ali i kada su bili protiv politike, nisu mogli nikada biti izvan nje.

U Americi se poezija također koristi u političke svrhe, čega je vrhunski primjer izbor inauguracijskog pjesnika, čime se prvenstveno šalje društvena poruka, primjerice 1992, kada je Bill Clinton pozvao afroameričku pjesnikinju Mayu Angelou, čija je recitacija pjesme 'On the Pulse of Morning' izazvala opće oduševljenje te kasnije bila nagrađena Grammyjem. Angeluo je doista odlično iskoristila svoj nastup na predsjedničkoj inauguraciji kako bi postala najpoznatija suvremena američka poetesa, dok je Clinton poslao poruku rasne jednakosti i podrške ženama.


Sada je svoju priliku za slavu dobio 44-godišnji Richard Blanco, Latinoamerikanac, gej i najmlađi inauguracijski pjesnik u povijesti. Svakako mlađi od tada 86-godišnjeg Roberta Frosta koji je recitirao svoju pjesmu 'The Gift Outright' 1961. na inauguracija Johna F. Kennedyja te tako započeo tradiciju.

Blanco ima fascinantnu životnu priču koja započinje na Kubi, s koje je njegova majka u sedmom mjesecu trudnoće izbjegla u Madrid, gdje je mali Richard rođen. Nakon 45 dana cijela obitelj se seli u New York, a uskoro odlaze u Miami, gdje je Blanco proveo djetinjstvo i mladost te se obrazovao. U svojoj se poeziji bavio istraživanjem kubansko-američkog identiteta, naročito u nagrađenoj prvoj zbirci pjesama 'City of a Hundred Fires'.

Blanco je započeo svoju profesionalnu karijeru kao inženjer, ali se onda odlučio potpuno posvetiti poeziji. U zbirci 'Looking for the Gulf Motel' bavi se položajem gej muškaraca u zajednici kubanskih emigranata u Miamiju te širem američkom društvenom kontekstu, a među njima je najpoznatija slatko-ironična 'Queer Theory, According to My Grandmother', sa stihovima poput 'For God’s sake, never pee sitting down.../I’ve seen you' i 'Don't stare at The Six-Million-Dollar Man./I’ve seen you'.

Danas Blanco – nakon nekoliko godina egzila u Brazilu i Gvatemali - živi u mirnom gradiću Bethel u Maineu sa svojim partnerom te povremeno predaje na sveučilištima poput Georgetowna i objavljuje poeziju.

Obamin izbor Blanca za inauguracijskog pjesnika naišao je na odobravanje među američkom LGBT zajednicom, Hispanoamerikancima, njujorškim liberalima, stanovnicima Miamija i Floride (kao ključne savezne države za osvajanje Bijele kuće) i pripadnicima drugih manjinskih etničkih zajednica, tako da nije pogrešno reći da je predsjednik politički profitirao i poslao pravi signal svojoj političkoj bazi. Richard Blanco je pak izjavio da se nada 'kako je izabran zbog svojeg pjesničkog rada' te želi iskoristiti priliku da ljudima približi poeziju.

Nekoliko pjesama Richarda Blanca možete naći na ovom linku

Intervju s Richardom Blancom