VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

NSK će na knjige potrošiti oko 700.000 kuna

11.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Jedna od najznačajnijih javnih ustanova Republike Hrvatske, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK), već je 405 godina (osnovana davne 1607. godine) na neprekidnom zadatku obavljanja knjižnične i informacijske djelatnosti, izgrađivanja i organiziranja hrvatske nacionalne zbirke knjižničke građe te čuvanja i obnavljanja iste. Također, NSK je aktivan i na polju izdavanja, izlaganja te promoviranja novih, domaćih i svjetskih naslova

Krađe u NSK

U periodu između 1982. i 1987. godine iz najveće hrvatske biblioteke ukradeno je oko 1300 knjiga, veduta, grafika, karata i ilustracija izdanja iz 16., 17. i 18. stoljeća. Radilo se o organiziranoj krađi starih i rijetkih (jedinstvenih) knjiga neprocjenjive vrijednosti, radi preprodaje na crnom tržištu. Većina knjiga je nepovratno izgubljena. NSK je u svojemu odštetnom zahtjevu navela štetu od milijun tadašnjih njemačkih maraka (910 tisuća maraka za knjige i 98 tisuća maraka za ilustracije). 1995. godine NSK se preselila na svoju današnju lokaciju, velebno i moderno zdanje, smješteno na aveniji, povijesno najomiljenijeg zagrebačkog gradonačelnika, Većeslava Holjevca.

Knjižnica ima oko 2,5 milijuna svezaka knjiga. U njenim prostorima nalazi se, među ostalom građom, i vrijedna zbirka knjiga poznata pod nazivom Bibliotheca Zriniana, koju je utemeljio hrvatski ban Nikola Zrinski Čakovečki (1620-1664), izdavši i stručni katalog o njoj 1662. godine.

Na upit čitatelja kako Nacionalna i sveučilišna knjižnica dolazi do knjiga, publikacija, kartografske građe i cijele sile vrijednih (nerijetko i neprocjenjivih) naslova, obratili smo se službi zaduženoj za nabavu knjižničke i druge građe, na čelu sa aktualnom ravnateljicom Dunjom Seiter-Šverko

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, stoji u odgovoru koji smo dobili, ustanova je s relativno malim proračunom za nabavu građe, a konkretno, ovogodišnji iznos dodijeljen Knjižnici kapitalnim projektom K 622116 izglasanim Državnim proračunom za 2012. godinu iznosi 681.788 kuna

Želeći da svaka nabava u NSK bude transparentna, pa i nabava starih i rijetkih knjiga, mapa, karata i druge građe, kao i za ostale predmete javne nabave, od ove godine na mrežnim stranicama NSK nalaze se podaci za inicijalno prikupljanje ponuda vezanih uz nabavu svih vrsta knjižne građe. To je novitet u poslovanju upravo kako bi se naglasila potpuna transparentnost pri nabavi i ovog, vrlo važnog segmenta poslovanja.

Knjižna građa, umjetnine i ostale nespomenute izložbene vrijednosti (karte, rukopisi, note…) nabavlja se od domaćih i stranih dobavljača (izdavača, antikvarijata, galerija, ali i fizičkih osoba koje nude na otkup građu u svom vlasništvu). Također, važan dio nabave građe obavlja se putem darovanja, gdje pojedinci i institucije, zaklade i sl. darovanjem vrijedne građe svakodnevno obogaćuju fond Knjižnice kvalitetnom i nadasve rijetkom građom koja ovom plemenitom gestom postaje dostupna svim korisnicima.

Informacije o dosadašnjoj nabavi građe dostupne su u katalozima prinova, a uskoro će se na mrežne stranice postaviti i e-katalog značajnih prinova građe koja je pristigla u NSK tijekom protekle godini.

Pored navedenog, svaki zainteresirani građanin može sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama u Tajništvo Knjižnice predati Zahtjev radi ostvarenja prava na pristup informacijama gdje može dobiti detaljniji odgovor na upit naveden u Zahtjevu. NSK većinu građe dobiva putem obveznog primjerka, odnosno svaka knjiga, novinsko izdanje ili glazbeni CD koji je izdan u Hrvatskoj dostavlja se u NSK, gdje se pohranjuje.

Dužnost NSK kao nacionalne knjižnice Hrvatske jest prikupljati važnu građu i putem otkupa kako bi se dodatno popunio knjižni fond ili nabavile rijetke i važne knjige koje imaju povijesnu vrijednost za Hrvate i Hrvatsku. Iz toga razloga NSK surađuje s antikvarima od kojih povremeno otkupljuje građu.

Unutar NSK djeluju i četiri baštinske zbirke, Grafička, Zbirka rukopisa i starih knjiga, Zbirka muzikalija i audiomaterijala te Zbirka zemljopisnih karata i atlasa, a dužnost je NSK je i puniti fondove spomenutih zbirki.

 Dakle, popisi vrijedne građe svih tih zbirki dostupni su na službenoj internetskoj stranici Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a kako je već navedeno, do istog se može doći i putem pismenog Zahtjeva koji treba predati u Tajništvo Knjižnice, putem kojeg se može doći do detaljnih informacija o apsolutno svakom nabavljenom djelu koje se nalazi u fondu NSK.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.