SYNERGY#WTF

Novi Sad pokreće kazališni festival jezičnih manjina svijeta

14.10.2016 u 19:29

Bionic
Reading

U Novom Sadu, svježe potvrđenoj Europskoj prijestolnici kulture 2021., u listopadu sljedeće godine održat će se prvi kazališni festival jezičnih manjina svijeta Synergy#WTF. Organizatori pozivaju kazališta da prijave svoje predstave do 30. listopada ove godine

Osnivač festivala je Grad Novi Sad koji je ovaj projekt uvrstio u projekt kandidature Novog Sada za Europsku prijestolnicu kulture 2021. Osmislio ga je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz, koje je nositelj projekta i mjesto u kojem će se u listopadu 2017. godine festival održati.

Kako stoji u najavi, festival će biti revijalnog karaktera i održavat će se svake godine u listopadu, a ideja je na jednom mjestu okupiti profesionalne kazališne umjetnike koji u sredinama u kojima žive stvaraju na jezicima nacionalnih zajednica kojima pripadaju.

Osim prilike za razmjenu najkonkretnijih umjetničkih i kulturoloških iskustva, kako se navodi u priopćenju Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz, festival bi o svemu tome progovorio i na znanstvenoj razini.

Naime, jedan od programa festivala bio bi skup stručnjaka iz tog područja koji bi govorili o međusobnom utjecaju manjinskih jezičnih zajednica i domicilne sredine, o tome koliko jedni druge oblikuju, mijenjaju, usmjeravaju u najkonkretnijem aktualnom povijesnom, političkom i kulturnom trenutku a u kontekstu vrlo kompleksnog povijesnog, političkog i kulturnog naslijeđa.

Na festivalu mogu sudjelovati profesionalne kazališne trupe i kazališta koji su autentičan umjetnički izraz manjinskih jezičnih zajednica u zemljama u kojima žive (izvan matičnih zemalja). Osnova za izbor je europska karta manjinskih jezika

Kazališta mogu prijaviti predstave do 30. listopada 2016. godine slanjem CD-a sa snimkom predstave na adresu:
Novosadsko pozorište/Ujvideki szinhaz (Synergy#WTF),
Jovana Subotića 3-5, 21000 Novi Sad/Srbija

ili link sa snimkom predstave na ujvidekiszinhaz@yahoo.com.

Selektorski tim odabrat će najbolje do kraja prosinca 2016. godine i o tome u najkraćem roku obavijestiti ansamble.

Glavni program festivala činit će najviše šest predstava profesionalnih kazališnih trupa dok bi prateći program obuhvatio koncerte, izložbe i panel diskusije o kazališnim iskustvima jezičnih zajednica.

Više detalja potražite na stranicama festivala