PREDSJEDNICE, DOĐITE

Nova provokacija Olivera Frljića na fasadi HNK

13.01.2015 u 15:19

Bionic
Reading

Na zgradi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u ponedjeljak navečer postavljen je novi transparent na kojemu piše 'PREDSJEDNICE - DOBRODOŠLI U HRVATSKO GLUMIŠTE'

Natpis na plakatu 'PREDSJEDNICE - DOBRODOŠLI U HRVATSKO GLUMIŠTE’, pisan velikim tiskanim slovima, dvosmislen je utoliko što se može tumačiti kao poziv u hrvatsko glumište i kazalište, ali i kao poziv u predstavu redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića ‘Hrvatsko glumište’, koja tematizira hrvatsko kazalište u vrijeme NDH i devedesetih. Predstava je to koja je izazvala veliko negodovanje prozvanih aktera hrvatske kulture devedesetih, aktivnih i danas, ponajviše onih kojima je Frljić namijenio uloge na gaćama glumaca.

Nakon što je plakat jučer postavljen na stranici HNK Rijeka na Facebooku objavljen je i poziv kazališta u kojem traže najšovinističkiji komentar vezan za HNK u Rijeci ili njegovo vodstvo.

‘Za inspiraciju pročitaj narodnu mudrost koja se pojavila ispod teksta u Novom listu. Svoje priloge šalji u naš inbox, vješaj po društvenim mrežama ili ispod vijesti o našim aktivnostima i otkrij imaš li talenta za fašista’, stoji u statusu na Facebooku riječkog HNK.

Iz riječke kazališne kuće naglašavaju da se radi o ironičnom komentaru učestalih napada na njih i njihov rad te na brojne šovinističke komentare na Frljićev rad.

Oliver Frljić nedavno je dobio nagradu Srpskog narodnog vijeća zbog promicanja empatije i stvaranja distance prema govoru mržnje svojim predstavama 'Aleksandra Zec' i 'Hrvatsko glumište' te postavljanjem natpisa 'Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca' i 'Čestitamo Dan nezavisnosti' uz zastavu duginih boja na pročelje kazališta na Dan hrvatske neovisnosti. Tada su iz uprave HNK Ivana pl. Zajca objasnili da time žele upozoriti na kršenje prava manjina te da žele otvoriti vrata kazališta manjinama. Zadnja akcija bilo je postavljanje velikog portreta Bojana Glavaševića s natpisima 'Ja ne mrzim' i 'Heroj, a ne zločinac' na zgradu HNK u Rijeci.