GLADNI KULTURE

Noć muzeja premašila je očekivanja

30.01.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Pri jednom pogledu na duge redove ispred zagrebačkih muzeja jučer navečer, netko bi mogao pomisliti da Hrvati svoje muzeje otvaraju samo jednom godišnje, što se može vidjeti i u našoj foto priči

Dugi redovi već u šest sati popodne obilježili su početak Noći muzeja. Strpljivi građani stajali su u kolonama kako bi besplatno uspjeli vidjeti stalne postave i trenutne izložbe diljem Lijepe naše. Tinejdžeri nisu bili oduševljeni gužvom, no prodavačima kokica nije smetalo. Mlađi su zato uživali u starinskim tramvajima, šarenim balonima, žongleru i laserima.

Podatak od preko 50 posto više posjetitelja u odnosu na prošlu godinu govori nam da je Noć muzeja postala manifestacija na koju treba ozbiljno računati, a također je dokazala kako, barem jednom godišnje, kultura i umjetnost mogu biti 'in' mjesta.

Simboličnom gestom promotivne vožnje do Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), ravnatelji zagrebačkih muzeja i gradonačelnik Milan Bandić otvorili su tu kulturnu manifestaciju. U MSU su se, uz retrospektivnu izložbu Aleksandra Srneca, mogli pogledati i poslušati Bambi Molestersi, a brojka od preko 30 tisuća posjetitelja dovoljno govori o ogromnom interesu za najmlađi hrvatski muzej.

U Muzeju za umjetnost i obrt se uz stalni postav mogla pogledati i velika izložba 'Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja' na kojoj se doslovno teško bilo probiti do eksponata. Na ulazu su strpljivo čekali studenti, srednjoškolci, bakice, mame i male bebe, a po muzeju su kružile tri animatorice preobučene u sove, zaštitni znak Noći muzeja. Umjetnik Dalibor Martinis je svojim performansom za Haiti ovoj manifestaciji dao i međunarodni karakter.

Na Gornjem gradu također je bilo živo, a građani su u velikom broju posjetili Muzej grada Zagreba koji je za ovu prigodu predstavio projekt zagrebačke industrijske baštine, Hrvatski povijesni muzej, Atelje Ivana Meštrovića i Prirodoslovni muzej.

Veliki hit ove godine bio je i Tehnički muzej, koji je posjetilo preko 12 tisuća ljudi, a djecu i odrasle oduševio je planetarij, kao i predavanja o astronomiji. U Arheološkom muzeju pažnju je privukla egipatska mumija snimljena CT-om, a nakon prezentacije neki mlađi posjetitelji izrazili su želju da baš oni jednog dana krenu stopama legendarnog filmskog arheologa Indiane Jonesa.

Prvi put organizirano je svoja vrata otvorila i Zagrebačka pivovara, a za posjetitelje je održana prezentacija belgijskog točenja piva. Kafići i restorani također su produžili svoje radno vrijeme, a ZET-ovi autobusi građane su organizirano prevozili do kasno u noć.