SAMUEL BECKETT

Nobelovac u svijetu tajnih službi

12.08.2014 u 09:30

Bionic
Reading

U povodu ovih dana održanog festivala u čast slavnom Samuelu Beckettu u Enniskillenu, autor njegove biografije James Knowlson prisjetio se manje poznatih podataka o životu nobelovca

Za razliku od pasivnosti koja prožima njegovu najpoznatiju dramu 'U iščekivanju Godota', Samuel Beckett izabrao je djelovanje.

Suočen s njemačkom okupacijom i nacističkom zločinima slavni pisac pridružio se 1941. pariškoj ćeliji britanske SOE-e (Special Operations Executive) pod nazivom Gloria SMH.

'Jednostavno nisam mogao samo sjediti skrštenih ruku', rekao je Beckett godinama kasnije autoru njegove biografije Jamesu Knowlsonu objasnivši zašto se on kao Irac i time u teoriji neutralan ipak uključio u rat i pridružio ogranku britanske službe SOE-e.

Gloriu SMH vodili su francuski kemičar Jacques Legrand kodnog imena SMH i kći slikara Francisa Picabie, Jeannine, kodnog imena Gloria.
Za svoje sudjelovanje u pokretu otpora primio je priznanja francuske vlade (Croix de Guerre i Médaille de la Reconnaissance Française).

Kako je samo s šačicom najužih prijatelja pričao o svojem iskustvu više-manje neopažen je prošao podatak da je za dlaku pobjegao pred Gestapom u Parizu 1942. kada su ubijeni ili su u logorima završili brojni njegovi suborci.

James Knowlson s Beckettom je proveo niz intervjua 1989. godine. Danas ističe kako u to doba nije znao da su pred njim brojna uzbudljiva otkrića o svijetu špijunaže i otpora nacistima.

Nekoliko godina nakon što je objavio Beckettovu biografiju otvoreni su mnogi dotad tajni dokumenti. Među njima se našao i intervju s Beckettom označen oznakom 'Top secret' koji je snimio H. W. Astor u travnju 1945. U intervjuu, ističe Knowlson, pisac koji je bio top student na dublinskom Sveučilištu Trinity opisan je tek kao 'dosta inteligentan i dobro educiran čovjek'.

Ističe da ga taj opis i ne čudi obzirom da je i sam ostao iznenađen koliko je pisac zapravo malo znao o širem djelovanju otpora te imao podatke samo o ćeliji.
Kao jedinim od najvažnijih susreta ističe onaj s Gervaseom Cowellom za kojeg je tek po njegovoj smrti 2000. godine saznao kako je bivši MI6 oficir ujedno i ključni tajni agent Zapada tijekom godina Hladnog rata koji je godinama djelovao iz Rusije.

Taj mu je simpatični, uvijek nasmijani gospodin, ističe Knowlson, osigurao važne dokumente o Gloriji i njenim agentima.

Među ostalim dokumenti svjetlo bacaju na izdaju katoličkog svećenika Roberta Alescha koja je života stajala brojne članove pokreta otpora, a u opasnost dovela i Becketta i Suzanne.

Pisac i njegova buduća supruga za dlaku su izbjegli Gestapo zahvaljujući pomoći prijatelja koji su ih skrivali, a čija su imena otkrivena nakon objave Knowlsonove biografije.

Iz spisa je vidljivo i da je djelovanje Glorije bilo uvelike otežano zbog manjka novčanih sredstava zbog kojeg su ovisili o belgijskim i poljskim komunikacijskim kanalima te tako komunicirali s Londonom.

Profesor James Knowlson (University of Reading) autor je biografije Samuela Becketta pod nazivom 'Damned to Fame' (Bloomsbury Publishing).

Cjelovit tekst dostupan je na stranicama.