FESTIVAL CABARETA I KOMEDIJE

'Njuške' dobile Gumbek za najbolju predstavu

  • Autor: tportal/Hina
  • Zadnja izmjena 02.04.2014 10:41
  • Objavljeno 02.04.2014 u 10:41
Njuške

Njuške

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: www.teatarexit.hr

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujčića 'Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret', u Zagrebu je zatvoren festival cabareta i komedije VII. Gumbekovi dani, a nagradu 'Gumbek' za najbolju humorističnu predstavu dobila je predstava 'Njuške' zagrebačkog Teatra Exit

'Cabaret je uvijek bio gromobran društva, a to su pokazale i neke predstave prikazane na ovogodišnjim Gumbekovim danima', kazao je na svečanoj dodjeli u Histrionskom domu ravnatelj Histriona Zlatko Vitez

Ove je godine u program festivala posvećenog zagrebačkoj cabaretskoj tradiciji, koji već sedmu godinu za redom organizira glumačka družina Histrion u sjećanje na glumca Mladena Crnobrnju – Gumbeka, uvršteno ukupno trinaest ponajboljih ostvarenja iz Hrvatske i regije – dijelom čisto cabaretskih, ali i predstava na rubu cabareta, lutkarskih, klaunskih, pa čak i dječja predstava, a obuhvaćen je i neverbalni teatar.

teatar exit

teatar exit

Izvor: Promo fotografije / Autor: teatar exit


'Njuške'

Žiri u sastavu Branka Cvitković kao predsjedavajuća, kazališni kritičar Tomislav Kurelec, te Branko Babac Mehmed Aganović kao glasovi publike, predstavu 'Njuške' C.J. Johnsona u režiji Matka Raguža nagradila je jer 'povezuju karakterne odlike ljudi i pasa stvarajući sliku našeg doba iz neobične vizure, čemu posebnu privlačnost daju atraktivne glumačke kreacije Janka Rakoša, Enesa Vejzovića i Filipa Križana', kazala je Cvitković na dodjeli.

'Gumbeka' za najbolju mušku ulogu dobio je glumac Davor Svedružić za glumačko ostvarenje u ulozi Stanislava Pajsenovića u predstavi 'Muke po Iveku' Nina Škrabea redatelja Želimira Mesarića u izvedbi Glumačke družine Histrion.

'Svedružić je ostvario jednu od najboljih komičnih uloga posljednjih godina ne samo na Gumbekovim danima nego u čitavom hrvatskom teatru, koristeći razne dijalekte i pronalazeći silnu fizičku i glumačku energiju u stvaranju potpuno različitih karaktera', pojasnila je Cvitković.

Žiri je 'Gumbeka' za najbolju žensku ulogu dodijelio glumici Sunčani Zelenika Konjević kao Miciki u komediji 'Bogi Ivač-Znova' u režiji Ljubomira Kerekeša i produkciji varaždinskog HNK-a & Kerekeš teatra.

'Zelenika Konjević pokazala je vrhunsko komičarsko umijeće u rasponu od licemjerno hinjene naivke do pohotne žene koja vlada muškarcima', obrazložio je žiri.

'Po mišljenju ocjenjivačkog suda, ovogodišnji se festival odlikuje velikim brojem predstava koje svojim visokim dometima ukazuju na vitalnost i razvoj cabaretskih predstava, ali i onih iz drugih kazališnih područja koje također koriste neke od cabaretskih elemenata', istaknula je Cvitković.

Stoga je posebnu nagradu odlučio dodijeliti Marti Crnobrnji, kćerki Mladena Crnobrnje - Gumbeka, za scenografiju kojom 'osmišljeno i vrlo efektno spaja cabaretski i operni izraz' u predstavi 'Operni cabaret' Marije Oršić-Magdić u režiji Jasne Žarić i produkciji zagrebačkog HNK.

Statua 'Gumbek' za izniman doprinos oživljavanju cabareta ove je godina pripala dramatičaru i publicistu Nini Škrabeu koji je s Tahirom Mujičićem i Borisom Senkerom bitno pridonio oživljavanju cabareta s crnom komedijom 'Kavana Torso', ali i nekima od najvećih uspjeha Glumačke družine Histrion.

'Time se, a i svojim kasnijim samostalnim stvaralaštvom uvrstio među najznačajnije autore koji su se bavili cabaretskim izrazom od Drugog svjetskog rata do danas', napomenula je Cvitković.

Nagrade je dobitnicima uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Završnu večer međunarodnog festivala cabareta i komedije obilježila je projekcija filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujčića 'Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret', 'poučno-zabavni tv-zapis" iz 1990. u kojemu na povijest zagrebačkog cabareta - 'urbanog kazališta i gradske zabave', od 1900. do 1944., uz pomoć niza filmskih isječaka podsjeća sam Mladen Crnobrnja - Gumbek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!