NE PODNOSE KRITIKU

Njemačkom piscu zabranjen ulazak u SAD!

03.10.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Njemački pisac Ilija Trojanow poznat je po svom aktivističkom angažmanu kada je riječ o zaštiti privatnosti, o čemu je i napisao knjigu s kolegicom Juli Zeh, kritizirajući špijuniranje američke tajne službe NSA. Sada mu je zbog toga zabranjen ulazak u SAD!

Početkom ovoga tjedna, njemački pisac bugarskih korijena Ilija Trojanow (rođen 1965. u Sofiji) trebao je putovati iz Brazila u SAD, gdje je bio pozvan no kongres germanista. Trojanow je došao na aerodrom u sjevernobrazilskom gradu Salvador da Bahia i kada se pokušao čekirati na let, rečeno mu je da to nije moguće jer mu je zabranjen ulazak u SAD, s time da mu nije ponuđeno nikakvo službeno objašnjenje koje je od nadležnih zatražio.

Kako javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung, nije teško zaključiti što stoji iza odluke američkih vlasti da Trojanowu uskrate ulaznu vizu. On je s kolegicom Juli Zeh još 2009. napisao knjigu 'Angriff an der Freiheit' (Napad na slobodu), u kojoj su oštro kritizirali ponašanje američke vlade kada je riječ o nadzoru interneta apelirajući da se stane na kraj 'informacijskom iskorištavanju građana' odnosno špijuniranju. Kada je pak zviždač Edward Snowden otkrio kakve su i kolike razmjere američkog špijuniranja, najviše kroz tajnu službu NSA, Trojanow je s kolegama piscima i intelektualcima objavio otvoreno pismo u kojem se proziva njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog toga što dozvoljava Amerikancima nadgledanje njemačkih građana.

Njemački P.E.N. oglasio se povodom ovoga slučaja pa se njegov predsjednik Josef Haslinger obratio njemačkoj vladi tražeći objašnjenje za uskraćivanje ulazne vize za SAD Trojanowu. Njemački pisac pak podsjeća da je ove godine već jednom imao problema s ulaskom u SAD, kada ga je jedan američki fakultet početkom godine pozvao da bude gostujući docent, ali se ta situacija pozitivno razriješila.

No čini se da su sada Amerikanci odlučili kazniti njemačkog pisca zbog njegovih kritika njihova globalnog špijuniranja, tako da ni bijesna reakcija njemačkog P.E.N.-a vjerojatno neće biti od pomoći Iliji Trojanowu. On se pak iz Brazila odlučio vratiti u Beč, gdje trenutačno živi i zasad odustati od putovanja u SAD.