MANJE JE VIŠE

Nina Obuljen u Istri najavila turneju po županijama i drugačiju raspodjelu novca

24.01.2018 u 15:32

Bionic
Reading

Istra je primjer županije koja je na samome vrhu po izdvajanjima za kulturu i dobar je primjer kako se uložena sredstva vraćaju, rekla je u ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u srijedu u Pazinu gdje je s istarskim županom Valterom Flegom razgovarala o aktualnim projektima i ulaganjima Ministarstva u istarsku kulturnu baštinu

Istarski župan izrazio je zadovoljstvo sredstvima koje je županija dobila od Ministarstva kulture za projekte i programe, a koji za 2018. godinu iznose 27 milijuna kuna.

Podsjetio je da Istarska županija izdvaja šest posto proračunskih sredstava za kulturu jer, kako je rekao, "kulturu doživljavamo kao sastavni dio života u Istri".

Dodao je pritom da Istra želi realizirati još puno projekatam posebice iz EU fondova za što se do sada pokazala iznimno uspješnom. U prilog tomu on je naveo primjer kandidature Kuće fresaka u Draguću na listu zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ministrica Obuljen Koržinek najavila je da će u sljedećih šest mjeseci obići sve županije kako bi se utvrdilo što je do sada učinjeno i kako bi se mogle planirati buduće aktivnosti Ministarstva.

Istaknula je da je namjera Ministarstva ubuduće financirati deset do dvadeset velikih projekata na razini države, a ne, kako je rekla, "sredstva raspršivati na stotinu malih dijelova".

Govoreći o izdvajanjima za kulturu, Istru je navela kao primjer županije koja je u tome na samome vrhu. 

"Istra je afirmirala kulturu kao veliki razvojni potencijal te može biti dobrim primjerom kako se uložena sredstva vraćaju bilo da govorimo o produljenju turističke sezone ili povećanju interesa građanstva", istaknula je ministrica kulture.

Na sastanku u Pazinu posebno je bilo riječi o uređenju Državnog arhiva u Pazinu, te o mogućim modelima sufinanciranja, koji su u fazi pripreme.

Nakon sastanka u sjedištu Istarske županije ministrica Nina Obuljen Koržinek obišla je Državni arhiv i Etnografski muzej Istre dok je u popodnevnim satima predviđen radni sastanak u Općini Grožnjan na temu Međunarodnog kulturnog centra Grožnjan, te susret u Puli s čelnicima grada i kulturnih institucija odnosno Arheološkog muzeja Istre, Muzeja suvremene umjetnosti, Pomorskog i povijesnog muzeja Istre te Pula film festivala.