RAZGOVORI O PRIORITETIMA

Nina Obuljen Koržinek u Sisku: Osim obnove baštine, financirat ćemo i kulturne programe

15.03.2021 u 16:48

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u ponedjeljak je u Sisku s predstavnicima gradske vlasti razgovarala o prioritetima u zaštiti i obnovi kulturne baštine oštećene u potresu, a najavila je dodatno financiranje kulturnih programa

Za posjeta Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice "Vlado Gotovac", koji je nakon preseljenja u privremene prostorije danas počeo raditi, ministrica Obuljen Koržinek govorila je i o mjerama ministarstva na popisu i procjeni šteta na kulturnoj baštini te o sljedećim koracima u provedbi hitnih mjera zaštite i pripremi dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara.

Kako je bilo planirano, to je trebala biti i tema sastanka s članovima Stožera za uklanjanje posljedica potresa u Petrinji, ali sastanak odgođen.

"Ovih dana završavamo prijavu šteta za Fond solidarnosti Europske unije, počeli smo s hitnim mjerama zaštite kulturne baštine i ovdje u Sisku i Petrinji, a nakon toga krećemo s izradom projektne dokumentacije za obnovu kulturne baštine, pri čemu će ministarstvo ponijeti najveći teret jer će lokalna samouprava i Stožer morati podnijeti najveći teret u zbrinjavanju ljudi. Svi sugrađani, koliko god im je teško, cijene naše napore da kulturne ustanove budu otvorene", rekla je ministrica.

Kako je istaknula, tijekom ljeta će se na području Sisačko-moslavačke županije dodatnim novcem financirati dio kulturnog programa, koji će se moći održavati na otvorenome, jer je građanima uz egzistencijalne probleme važan i pristup kulturi.

Ministarstvo je, nastavila je, ponajprije preuzelo obvezu stabilizacije kulturnih dobara kojima prijeti urušavanje. Počelo se s crkvama, a na redu je više objekata u Sisku i Petrinji, kao što su petrinjska crkva sv. Lovre, sisačka Holandska kuća i Stari grad.

Za pojedinačna kulturna dobra i zgrade javne namjene ministarstvo će osigurati dokumentaciju, a za privatne će vlasnici zatražiti obnovu.

Ako su u Ministarstvu kulture i medija zaustavljene investicije za preostali dio Hrvatske, sva potrebna financijska sredstva mogla bi se angažirati u području zaštite kulturnih dobara na stradalom području, rekla je ministrica.

Podsjetila je kako je prošli tjedan u Topuskom počeo projekt "Ruksak pun kulture" za djecu osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije, u sklopu kojeg će djeca provesti po jedan dan u Topuskom, gdje će se organizirati edukativni programi. Istaknula je kako vjeruje da će najmlađi tako barem na jedan dan zaboraviti traume od potresa.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što se ministarstvo uključilo i pomoglo da se preseli Dječji odjel sisačke knjižnice. Kako je rekla, ministarstvo će projekt sufinancirati sljedeće dvije godine.

Zahvalila je ravnateljici Dubravki Šurlan i drugim djelatnicima s kojima je ministarstvo surađivalo na zbrinjavanju knjižnog fonda i druge građe.

Ravnateljica Dubravka Šurlan je rekla da je Dječji odjel knjižnice stradao u potresu pa se tim prostorom više nisu mogli koristiti. Zajedničkom akcijom Ministarstva kulture, Grada Siska i kulturnih djelatnika ubrzo je pronađen i uređen prikladni privremeni prostor u Ulici Ante Starčevića kojim će se ponovno moći koristiti oko tri tisuće najmlađih korisnika.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je istaknula kako je red predškolskih ustanova važan dio života grada.

"Zbog toga nam je bilo važno Dječji odjel izmjestiti iz državnog objekta u sigurni prostor. Naša je ideja da se svi odjeli Gradske knjižnice nakon preuređenja presele u novi prikladni prostor objekta na Trgu Ljudevita Posavskog", rekla je Ikić Baniček. Zahvalila je ministrici Obuljen Koržinek na pomoći i suradnji te na subvencioniranju mjesečnog najma za privremeni prostor. Ujedno je najavila kako će preuređenje novoga, trajnog prostora početi ove godine.