FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

Neobični Šlemil laureat PIF-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2012 10:56
  • Objavljeno 10.09.2012 u 10:56
Kada je Šlemil išao u Varšavu

Kada je Šlemil išao u Varšavu

Izvor: Promo fotografije / Autor: MCUK

Dodjelom nagrada najboljim predstavama i lutkarima u Zagrebu je zatvoren Međunarodni festival kazališta lutaka (PIF), a grand prix ovogodišnjeg festivala otišao je Lutkarskom kazalištu Maribor

Međunarodni žiri u sastavu Liliana Bardijewska (Poljska), Vladimir Predmersky (Slovačka) te Romano Bogdan Želimir Ciglar i Marija Leko (Hrvatska) glavnu nagradu 'Milan Čečuk' za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je Lutkarskom kazalištu Maribor za predstavu 'Kada je Šlemil išao u Varšavu', priču o neobičnom čovjeku i njegovim snovima u režiji Jelene Sitar Cvetko

'Ove godine PIF odlikuju predstave koje donose nove teme, nova razmatranja i ideje, te razigranost lutkara', kazala je obrazlažući nagrade predsjednica žirija Leko na svečanoj dodjeli, naglasivši da je stručni žiri pogledao 14 predstava u službenoj konkurenciji te da su sve oduke o nagradama donijete jednoglasno.

Nagrada 'Tibor Sekelj' za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je Gradskom kazalištu lutaka Rijeka za predstavu 'Veli Jože' u režiji Renea Medvešeka, a umjetnička interpretacija priče Vladimira Nazora o hrabrom i dobrom divu odnijela je još dvije nagrade - za glazbu (Matija Antolić) i za scenografiju (Milena Matijević Medvešek i Rene Medvešek).

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Oleg Jugda osvojio je nagradu žirija za režiju predstave 'Pikova dama' u izvedbi Regionalnog lutkarskog kazališta Grodno iz Bjelorusije, a Larisa Mikulič za najbolje glumačko ostvarenje, ulogu Lizavete Ivanovne i grofice Ane Fedotovne u toj predstavi. Maja Petrova nagrađena je za kreaciju lutaka u predstavi 'Priča o galebu i mačku koji ga je naučio letjeti' u izvedbi Lutkarskog kazališta Sofija (Bugarska), a nagradu žirija za najbolje oblikovanje svjetla odnijelo je lutkarsko kazalište Les Sages Fous iz Quebeca u Kanadi za predstavu 'The Orphan Circus'

Adela Srncova nagrađena je za koreografiju u predstavi 'Antologija' u izvedbi Crnog kazališta Jirija Srneca iz Praga, jednoj od najizvođenijih svjetskih lutkarskih predstava posljednjih godina koja je 4. srpnja otvorila festival, najavivši tako temu sljedećeg PIF-a, koji će biti posvećen kazalištu sjena i crnom kazališu.

Dodijeljene su i četiri nagrade za animaciju - Tian Gombao nagrađen je za animaciju u predstavi 'Kamen po kamen' u izvedbi El Teatre De L'homme Dibuixat iz Španjolske, za animaciju u predstavi 'Susjedi' u izvedbi Lutkarskog kazališta rasnojarsk iz Ruske Federacije nagrađeni su Valentina Berngard i Aleksej Beljajev, te Neville Tranter za animaciju u predstavi 'Punch i Judy u Afganistanu' u izvedbi nizozemskog Stuffed Puppet Theatre.

Nagradu dječjeg žirija dodijelio je žiri u sastavu Klara Beck, Barbara Bulović, Lovro Cvijić, Marta Defar, Marta Horvat i Luka Karađole predstavi 'Kovčežić priča' u izvedbi Companhia Opera na Mala iz Brazila. Nagrade su rad akademske kiparice Ive Mihanović

U svojem 45. izdanju, PIF je ove godine ugostio kazališne skupine iz trinaest zemalja, a okupio je brojne vrhunske majstore lutkarstva koji su na nekoliko zagrebačkih lokacija od 4. do 9. rujna izveli niz istaknutih predstava iz gradova kao što su Sofija, Krasnojarsk, Castellon de la Plana i drugih.

Nakon dodjele i izvan konkurencije izvedena je predstava 'Čarobnjak iz Oza', završni ispit iz animacije Mateje Grabić s Umjetničke akademije u Osijeku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!