KABINET UŽASA

Nemate ukusa? Ovo je izložba za vas

27.02.2014 u 16:17

Zločeste stvari. Enciklopedija neukusa

Izvor: Promo fotografije / Autor: COMPRESS

Bionic
Reading

Ako ne možete prežaliti činjenicu da su zidne draperije s motivima ruralnog života ili pak kakvog romantičnog zalaska sunca opstale samo u Rusiji i ponekim zemljama istoka Europe, te volite predmete što bojom, oblikom ili pak bizarnošću odstupaju od ostalih, zanimat će vas izložba posvećena 'lošem ukusu' u bečkom Muzeju carskog namještaja

Iako bonton nalaže da se o ukusu ne raspravlja te je nepravično nekome dati moć da odluči što je to dobar, a što loš ukus, izložba u bečkom Muzeju carskog namještaja na jednom je mjestu okupila zavidnu zbirku, najblaže rečeno, upečatljivih predmeta.

Izložba je, kako stoji u najavi, posvećena 'lošem ukusu' u proizvodnji svakodnevnih uporabnih predmeta.

Koncept izložbe kustosica Imke Volkers i Renate Flagmeier temelji se na publikaciji 'Dobar i loš ukus u umjetničkom obrtu' njemačkog povjesničara umjetnosti Gustava E. Pazaureka iz 1912. godine.

Pazaurek je u njoj razradio kompleksan katalog kriterija koji određuju razne vrste pogrešaka u ukusu i koji su poslužili kao temelj za njegov 'Odjel zastranjenja u ukusu' u štutgartskom Zemaljskom muzeju.

Izložba u Beču pokušava rekonstruirati Pazaurekov 'kabinet užasa' i obuhvaća velik broj objekata posuđenih iz originalne zbirke.

Preko 500 eksponata, osim toga, potječe iz Muzeja stvari iz Berlina, Zemaljskog muzeja iz Württemberga te samog Muzeja carskog namještaja, a među ostalim tu su plišane papuče ukrašene penisom, soljenku u obliku gole žene te brojne slični eksponate.

Izložba će ostati otvorena do 6. lipnja ove godine.