PREDSTAVA 'OLUJA'

Nedopuštena ljubav na daskama ZKM-a

06.02.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Predstava 'Oluja' po tekstu Aleksandera Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Jerneja Lorencija i izvedbi Mestnog gledališča iz Ljubljane, gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih u nedjelju, 10. veljače, u sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih

'Oluja' je najpoznatija drama velikog ruskog dramatičara Aleksandera Nikolajeviča Ostrovskog (1823-1886), klasika ruskog realističkog teatra koji je tijekom karijere napisao čak 50 drama. Osim 'Oluje', najizvođenije drame su mu: 'Šuma', 'Siromaštvo nije porok', 'Bez krivnje krivi', 'Vuci i ovce' i 'Talenti i obožavatelji'.

'Oluja' se, kao i većina drugih drama Aleksandera Nikolajeviča Ostrovskog, bavi moralnom degradacijom trgovačkog staleža u usponu i provincijalnim prilikama Rusije svoga vremena. Njegovi likovi su s jedne strane uskogrudni, poslušni i okrutni pojedinci savršeno uklopljeni u okvire i običaje svoje sredine te s druge oni koji se zakonima svog okruženja ne mogu prilagoditi – osjetljivi, suosjećajni i jednostavno drukčiji. Njihova potreba da žive svoje strasti, želje, nade, da slobodno vole doživljava osudu i prezir društva, pa su im i sudbine nerijetko tragične, a žudnje uzaludne.

'Oluja' nije samo socijalna kronika jednog vremena ispričana kroz nedopuštenu i prezrenu ljubavnu priču, nego drama univerzalne tematike, u kojoj se na originalan, suvremen redateljski način zrcali današnje vrijeme.

Iako pripada glavnom repertoaru nacionalnih svjetskih kazališta, kod nas se drame A. N. Ostrovskog rijetko izvode, pa će biti zanimljivo napokon njegovo amblematsko djelo vidjeti na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih. I to upravo izvedbu koja je na prošlogodišnjim Borštnikovim susretima u Mariboru, najprestižnijem slovenskom kazališnom festivalu, dobila čak devet nagrada i bila apsolutni pobjednik u gotovo svim kategorijama.

'Oluja' je dobila odlične kritike u slovenskim medijima s naglaskom na vrijednosti sasvim autentičnog režijskog pristupa, odlične zajedničke igre i fascinantnih glumačkih interpretacija. Ukratko, publika će imati priliku vidjeti ponajbolju slovensku prošlogodišnju predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih, koje je u proteklih godina dovelo više od četrdesetak najboljih europskih scenskih projekata i to u vrijeme kad Jernej Lorenci postavlja u ZKM-u Mollièreova 'Tartuffea'.