CENZURA U KNJIŽNICI

Nećete vjerovati što je sve zabranjeno čitati u Guantanamu

26.07.2013 u 11:11

Bionic
Reading

U zloglasnom američkom vojnom logoru Guantanamu, u kojemu se već više od deset godina drže zatvorenici bez osnovnih ljudskih prava, poput onoga na fer suđenje, ipak postoji knjižnica. No i za knjige postoji stroga cenzura koja svjedoči o stupnju autoritarnosti, pa čak i paranoje u američkoj vojsci, a među piscima koji su zabranjeni u Guantanamu je i John Grisham!

Reći da je Guantanamo mrlja na reputaciji SAD-a najblaži je mogući način da se opiše taj vojni logor u kojemu se već godinama drže ljudi bez osnovnih ljudskih prava, optuženi i proglašeni najgorim i najstrašnijim islamističkim teroristima, bez prava na pošteno (u nekim slučajevima i bilo kakvo!) suđenje. Zatvorenike se u međuvremenu i hrani na silu, jer su započeli štrajk glađu, a o tome kako ih se prije mučilo tzv. waterboardingom svjetska javnost sve zna. Mediji su izvještavali i o nevinim ljudima koji su zbog američkog rata protiv terorizma završili u Guantanamu, kao i o tome da su među njima bili i maloljetnici. Zapravo je jako duga lista svih zamjerki na Guantanamo, no ključna je vrlo jednostavna i jasna: sramota je da postoji takvo mjesto izvan američkog ili međunarodnog prava u kojemu se ljude drži zatvorene u nehumanim uvjetima.

Stoga je i zanimljivo obratiti pozornost na različite razine bivanja u Guantanamu, a jedna od njih se tiče i – knjiga! Naime, kako izvještavaju američki mediji, u Guantanamu postoji zatvorska knjižnica čija se ponuda strogo kontrolira. Miami Herald se uspio domoći strogih pravila o tome kakve se knjige nude zatvorenicima u Guantanamu, a zabranjena je sljedeća tematika: ekstremizam, ekstremne religiozne ideologije, rasne i kulturalne ideologije koje promiču mržnju, vojne teme, pretjerano nasilje, seksualne situacije, geografija i planovi gradova (jer bi zatvorenici u Guantanamu mogli početi planirati terorističke napade u SAD-u, glasi službeno i nebulozno objašnjenje!).

Na prvi pogled čini se da je opravdana zabrana takve tematike za ljude koje SAD smatra najopasnijim teroristima – iako mnogi od njih nisu čak ni teroristi – no u praksi to znači da se svašta može cenzurirati. Među onim autorima koji su zabranjeni u Guantanamu je John Grisham, autor niza bestselera u žanru pravnog krimića, čija su dva romana, 'The King of Torts' i 'An Innocent Man', oduzeta vojnom odvjetniku, poručniku Justinu Swicku koji ih je donio na čitanje svojem klijentu Sufiyanu Barhoumiju. Pentagon je objasnio da će se nastaviti cenzura kako bi se 'odgovarajućim materijalima za čitanje održali red i disciplina i humano tretiranje' zatvorenika, što je sigurno jedna od ciničnijih izjava u novijoj povijesti.

S druge strane, Huffington Post podsjeća da je i sam Grisham, inače odvjetnik, bio vrlo glasan u svojoj kritici Guantanama, nazivajući ga 'tužnom perverzijom američke pravde', dok je zabranu svojih knjiga za Wall Street Journal komentirao izjavom da je 'teško utvrditi zbog čega te dvije knjige ugrožavaju nacionalnu sigurnost'. Nakon male medijske frke koja je nastala Pentagon je objavio da će dozvoliti čitanje spomenutih romana Johna Grishama.

Inače, među autorima čije se knjige mogu posuditi u knjižnici zatvora Guantanamo nalaze se klasici poput Charlesa Dickensa i Homera, pa djela dječjeg, kršćanskog pisca C.S. Lewisa. Zatočenim muslimanima nude se i ljubići Danielle Steele, 'Alisa u zemlji čudesa', 'Robinson Crusoe', a dozvoljena je i Larssonova trilogija 'Millenimum', u kojoj doista ne manjka ni nasilja ni seksa, te krimići Agathe Christie. Zapravo je prilično proizvoljno koje će se knjige odobriti zatvorenicima za čitanje, čime se nastavlja trend iz ostalih američkih zatvora, u kojima se također cenzurira štivo za čitanje.

Zatvorenicima u Guantanamu naravno nije dozvoljeno doći u knjižnicu, već trebaju priložiti zahtjeve za knjige koje bi željeli čitati, pa se onda odlučuje hoće li to biti odobreno ili ne. Na ovom linku pak možete pogledati fotografije knjiga iz zatvorske knjižnice u Guantanamu.