PET KATOVA

Napokon se otvara uređen Picassov muzej u Parizu

02.10.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Pablo Picasso nekoć je rekao: 'Dajte mi muzej, a ja ću ga napuniti', a njegov muzej u Parizu otvorit će se krajem listopada nakon brojnih odgoda

Nakon petogodišnjeg renoviranja za dugoočekivano otvorenje odabran je Picassov rođendan 25. listopada. Slavni se slikar rodio 1881. u španjolskome gradu Malagi, ali djelovao je uglavnom u Francuskoj u kojoj je i umro 1973.

Otvorenje muzeja u kojem će biti više od pet tisuća slika, kipova i grafika te Picassova osobna arhiva, označit će završetak turbulentnog razdoblja pariške kulturne scene.

Anne Baldassari koja je devet godina bila na čelu muzeja, smijenjena je u svibnju nakon javnog okršaja sa zaposlenicima i tadašnjom ministricom kulture Aurelie Filippetti, koja je s te dužnosti smijenjena u kolovozu.

U taj sukob upleo se i Picassov sin, 66-godišnji Claude Picasso koji je podupro Baldassari i za list Le Figaro u svibnju rekao da se 'Francuska ruga mojem ocu'.

Umiješali su se čak i susjedi iz otmjene četvrti Maraisa i pobunili se protiv nove 'kubističke' metalne nadstrešnice u vrtu za koju su tvrdili da zakriva fasadu zgradi iz 17. stoljeća.

Renovacija je stajala 52 milijuna eura, izložbeni je prostor utrostručen i proteže se na pet katova i očekuje se da će privući milijun posjetitelja na godinu.

U lipnju je na mjesto Anne Baldassari došao Laurent Le Bon koji je od 2010. vodio centar Pompidou-Metz. Ministrica Filippetti rekla je kako novi predsjednik ima 'sve kvalitete nužne da otvorenje Picassova muzeja bude svečanost koju svi Francuzi čekaju'.

Dok umjetnički svijet čeka tu svečanost, 4. listopada otvorit će se muzejsko dvorište. Reuters piše da će light show obasjati elegantnu fasadu za tzv. Bijelu noć, pariški noćni umjetnički happenning koji se održava svake godine.