u književnom klubu Booksa

Naklada Nika: Predstavljanje knjige Ane Petrović 'Stripoterapija'

30.01.2023 u 19:31

Bionic
Reading

'Stripoterapija', knjiga ilustratorice i književnice Ane Petrović koja je u Srbiji u samo mjesec dana od izdavanja stekla veliku popularnost, hrvatskoj će čitalačkoj publici biti predstavljena u petak 3. veljače 2023. godine u 19 sati u književnom klubu Booksa u Zagrebu

Knjiga na originalan i iznimno duhovit način razotkriva što se krije iza susreta autorice sa psihoterapeutkinjom, stoji u najavi.

U njezinu predstavljanju uz autoricu će sudjelovati psihologinja i edukantica tjelesno orijentirane psihoterapije Josipa Končinski te vlasnica i urednica Naklade Nika Kata Ivanković. Moderatorica je Naike Dapiran, profesorica flaute i edukantica tjelesno orijentirane psihoterapije.

Stripoterapija, autobiografska priča o glavnoj junakinji i njezinoj psihoterapeutkinji, počinje prepoznavanjem problema i suočavanjem junakinje s potrebom za pomoći u traženju njegova rješenja. Iako proces koji slijedi, ima i uspona i padova, autorica kritično i samokritično efektnim stripovskim detaljima otkriva koliko je ustrajna u želji da on uspije. Pritom joj je dragocjena potpora osobe koja sjedi nasuprot nje.

U skladu sa svojom introvertiranošću autorica je prvo samozatajno izrađivala stripove, a potom ih počela objavljivati na društvenim mrežama. Pozitivne reakcije ljudi koji su se već susreli sa psihoterapijom, ali i onih koji o njoj razmišljaju, autoricu su potaknuli da stripove poveže u knjigu.

Stripoterapija je izazvala oduševljenje književne publike u Srbiji, a zanimanje za nju sada se širi i okolnim zemljama. Sa sadržajem knjige najlakše će se povezati pripadnici generacija X i Y – nekadašnji vlasnici članskih iskaznica videoteka i dobri poznavatelji He-Mana te Mortal Kombata. Osim što izaziva blagu nostalgiju, onima čiju je mladost obilježila popularna kultura devedesetih godina prošlog stoljeća, ova je slatko-gorka knjižica ujedno i poticaj na brigu o mentalnom zdravlju.