IZLOŽBA U DVA DIJELA

Najvrjedniji radovi hrvatskog lutkarstva

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.01.2012 13:48
  • Objavljeno 23.01.2012 u 12:44
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izložba posvećena Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije - Dječje kazalište, lutke i performansi otvorena je u prostorima muzeja Mimare i galerije ULUPUH, a donosi radove doajena hrvatske scenografije, kostimografije i lutkarstva
Tomislav Rastić/ULUPUH

Tomislav Rastić/ULUPUH

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izložba Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije - Dječje kazalište, lutke i performansi, nastavak je istoimenog projekta koji je započeo 2009. velikom izložbom posvećenom stoljeću hrvatske scenografije i kostimografije u kazalištu.

Izložba je održana u zagrebačkom Domu HDLU-a u tri popratna prostora, te je u pet izložbenih cjelina izazvala veliki interes stručne i šire javnosti. Izložba je u svom prilagođenom obliku ,prošle, 2011. gostovala u Sarajevu i Ljubljani, gdje ju je u dva tjedna vidjelo preko 9000 posjetitelja. Zbog velikog obima građe za izložbu tada je ostao neobrađen i neizložen dio posvećen dječjem kazalištu, odnosno kazalištu za djecu, lutkarskom kazalištu, lutkama i performansima (multimedijalnim i intermedijalnim, ali prvenstveno kazališnim likovnim umjetnicima), neizostavnom dijelu hrvatskog kazališta.

Kako bi pokazali i taj kazališni segment, na izložbama u Muzeju Mimari i galeriji ULUPUH predstavljeni su dosezi hrvatskih scenografa, kostimografa, lutkara i autora multimedija, odnosno likovni materijali produkcija hrvatskih kazališta kroz povijest.

Autorica izložbe je Ivana Bakal.

Na izložbi se mogu vidjeti radovi doajena hrvatske scenografije, kostimografije i lutkarstva – od lutke Petrice Kerempuha autora Ljube Babića za predstavu 'Petrica Kerempuh i spametni osel' (Teatar marioneta, 1920.), preko grotesknih lica i figura Zlatka Boureka, produkcije dječjih i lutkarskih kazališta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Varaždinu , kazališnih performansa družina Coccolemoco, Daska, Kugla glumište do najnovije generacije autora.

Dio izložbe postavljen u Muzeju Mimari može se razgledati do 10. veljače, dok izložba u galeriji ULUPUH traje do 27. siječnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi