CRTANI ROMANI ŠOU

Najveći festival stripa u regiji slavi 20. godina

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2017 13:07
  • Objavljeno 08.05.2017 u 13:07
crš

crš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: crš

Dvadeseti Crtani romani šou, najveći festival stripa u regiji, ove se godine održava od 12. do 14. svibnja pod nazivom "Zagreb Comic Con", a organizatori najavljuju bogat slavljenički program koji u Domu hrvatskog društva likovnih umjetnika, uz tradicionalni sajam stripova, donosi popratni program izložbi, razgovora s autorima, promocija, kvizova i slično.

Obljetnički sajam stripova vrata Galerije Bačva otvara u petak 12. svibnja, a kao ovogodišnji su gosti najavljeni renomirani crtači među kojima su Jordi Bernet ("Torpedo", "Jonah Hex"), Eduardo Risso ("100 metaka"), Alfonso Font ("Clarke i Kubrick", "Zarobljenik zvijezda", "Taxi"), François Boucq ("Bouncer"), Bonellijevci i članovi crtačkog staffa stripa "Dylan Dog" Eugenio Sicomoro, Giovanni Freghieri, Luigi Picatto, Marco Nizzoli i Marco Soldi, te Julio Radilović – Jules, Bernard Kolle, Milorad Vicanović Maza, Željko Pahek, Stevan Subić i drugi.

Uz tradicionalni sajam stripova, bogat slavljenički program donosi šest velikih izložbi, razgovore s domaćim te stranim crtačima i scenaristima, brojna crtanja za publiku, promocije novih albuma, preglede portfelja, tribine, kvizove, igraonice za djecu, radionice šminkeraja, cosplaya i još puno toga.

Uz izložbe originalnih crteža gostujućih autora, festival donosi izložbe "30 godina Dylana Doga" u Hrvatskoj, "Modesty Blaise", "Made in CRO", koja predstavlja radove domaćih crtača nastali u zadnjih godinu dana za najpoznatije svjetske izdavače, te "Hrvatski strip za djecu" strip autora Darka Kreča.

Uoči i tijekom trajanja festivala, održat će se i niz predavanja, radionica i panela na kojima će se strip kao medij sagledati iz raznih aspekata, od crtačkih stilova i novih tehnologija korištenih u stripu, preko utjecaja stripa na današnju pop kulturu i sinergije s drugim medijima, do industrijskih, galerijskih i akademskih aspekata.

O mogućnostima stripa ne samo kao ekspresivnog, umjetničkog i narativnog, nego i kao društveno angažiranog medija i katalizatora promjena u sklopu programa "Stripologija" govorit će niz međunarodnih i domaćih predavača, koji će s publikom podijeliti svoja bogata iskustva, teorijske i kulturne aspekte medija kao i praktične savjete za rad u njemu.

U sklopu festivalskog programa, dugogodišnji profesionalci na polju stripa i izdavaštva, Olivier Jalabert, Elsa Stzulcman i Didier Pasamonik pregledavat će portfelje svih crtača koji ih budu donijeli, a uz tribine teoretičara stripa te iskusnih stručnjaka na području izdavačke djelatnosti, organizatori najavljuju i predstavljanje novih izdanja stripova "Jomar" scenarista Milka Peke i crtača Vladimira Davidenka u izdanju Stripforuma, "Bouncer" Francoisa Boucqa u izdanju Udruge Crtani romani šou, te "Dani Sparina" autora Krešimira Biuka, također u izdanju CRŠ-a.

Kao uvod u 20. izdanje Međunarodnog festivala stripa CRŠ - Zagreb Comic Con, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu od 26. travnja do 14. svibnja traje izložba "20 godina CRŠ-a", kojom se obilježava 20 godina djelovanja udruge i festivala na promicanju i popularizaciji devete umjetnosti u Hrvatskoj, a prikazuje jedinstvenu zbirku namjenskih radova brojnih renomiranih svjetskih i domaćih strip autora, prikupljanu tijekom dvadeset festivalskih godina, koja sadrži časopise, fotografije, plakate, ilustracije i serigrafije. Izložba je podsjetnik na bogatu povijest festivala i hrvatskog stripa.

Ulaz na sva događanja u sklopu Festivala je besplatan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!